Technology

KTM kiest voor geautomatiseerd DLP printen van Genera

Oostenrijkse fabrikant automatiseert DLP printproces

Motorfietsenfabrikant KTM is een van de eerste OEM’s die voor de Oostenrijkse fabrikant van DLP printers Genera heeft gekozen voor het 3D printen van prototypes en serieonderdelen. De reden: Genera heeft het DLP-printproces zover geautomatiseerd dat de printcel direct inzetbare onderdelen oplevert en het proces reproduceerbaar is. De twee Oostenrijkse bedrijven presenteren hun samenwerking dit jaar tijdens Rapid.Tech 3D 2022, half mei in Erfurt.


Het Oostenrijkse Genera is waarschijnlijk een van de best bewaarde geheimen uit de 3D printindustrie in het Alpenland. Na de lancering in 2020 van de eerste machine, heeft het team vorig jaar vooral hard gewerkt aan de ontwikkeling en productie van een geautomatiseerde cel, waar de Genera GS/F2 24/7 kan printen. Als afgeleid product hiervan hebben ze ook nog de G3 ontwikkeld, een all-in-one systeem voor DLP printen dus inclusief wasstation en curing station.

Fabrikant motorfietsen en Oostenrijkse fabrikant DLP-printers samen op Radpid.Tech 3D

Holistische visie

Het is juist deze holistische visie op het 3D print proces waarmee Genera de aandacht van motorfietsenfabrikant KTM heeft weten te trekken. Dat was op zoek naar een 3D printsysteem voor de productie van elastische prototypes. Veel industriële 3D-printers voldeden niet aan de eisen; die van Genera wel. “Dit systeem heeft het mogelijk gemaakt om de gewenste prototypes te produceren volgens de normen die nodig zijn voor verdere serieproductie en met dezelfde technologie geproduceerd. We werken nu samen op een doorlopende basis. We hebben 3D-printing nodig voor onze ontwikkelingsprojecten”, benadrukt Florian Fischer, projectmanager AM bij KTM Technologies. Het is met name de holistische visie van Genera oprichter Klaus Stadtmann op de industrialisering van DLP printen die hem aansprak. Genera heeft inmiddels samenwerkingsovereenkomsten gesloten met materiaalontwikkelaars zoals Henkel, BASF en Evonik. Het is echter de automatisering van het hele proces waarmee Genera de stap naar serieproductie met DLP-technologie wil zetten. Het G2/F2 systeem omvat printen, wassen en uitharden aangestuurd vanuit één systeem en alles digitaal geregistreerd. In de G3 vinden alle stappen in dezelfde machine plaats, geautomatiseerd. Bij het G2/F2 systeem wordt gewerkt met een shuttle

Automotive and mobility forum

KTM Technologies en Genera presenteren hun samenwerking dit jaar tijdens het Automotive & Mobility Forum tijdens Rapid.Tech 3D, de 3D printbeurs annex congres die half mei weer live doorgaat in Erfurt. Ze laten zien voor elke nieuwe ontwikkelingen de fabrikant van motorfietsen de printtechnologie van Genera inzet. KTM heeft de Genera printers onder meer gebruikt in de ontwikkeling van een nieuwe concept dat het midden houdt tussen een motorfiets en auto. De printers van Genera kunnen eveneens ingezet worden voor de serieproductie van de uiteindelijke onderdelen.

Duurzame mobiliteitsoplossingen

Tijdens het forum zijn er verder sprekers van Sauber en Porsche, naast Airbus. “3D-printen blijkt steeds meer een hefboom te zijn voor duurzame mobiliteitsoplossingen”, leggen Frank Cremer van  3D Systems en Bernhard Müller van Fraunhofer Competence Center Field Additive Manufacturing uit. In de presentaties tijdens het forum, een van de vele tijdens het congres, laten sprekers zien dat het in de mobiliteitswereld geen exotische toepassingen meer zijn waarvoor 3D printen wordt ingezet maar dagelijkse onderdelen die bijdragen aan klimaatvriendelijke mobiliteit.

Rapid.Tech 3D biedt een hoogwaardig programma gericht op meerdere toepassingsgebieden van additive manufacturing en de academische onderzoekswereld. Het volledige programma van Rapid.Tech 3D 2022 (17-19 mei in Erfurt) vind je hier

Back to top button