Technology

XJet installeert eerste Carmel 1400M metaalsysteem bij toeleverancier

Azoth ziet NanoParticle Jetting technologie passen in transitie naar digitale magazijnen

XJet heeft de eerste metaalprinter bij een klant geïnstalleerd. Het Amerikaanse Azoth gaat op de Carmel 1400M onderdelen produceren voor klanten uit verschillende industrieën, zoals automobiel-, medische en gereedschappenindustrie. In eerste instantie gaat het om onderdelen in roestvrij staal.


Het productierijp maken van de Carmel 1400M heeft lang geduurd. Al enkele jaren geleden heeft XJet deze variant van het AM-systeem voor technisch keramiek aangekondigd. Met deze nieuwe stap zegt het Israëlische bedrijf klaar te zijn voor de uitrol van de printtechnologie voor serieproductie, zowel in metaal als keramiek, waarmee het overigens al eerder startte.

Het team van Azoth bij de Carmel 1400M.

Toeleverancier aan automobielindustrie

Azoth, gevestigd in Ann Harbor op drie kwartier rijden van Detroit, heeft al de nodige ervaring met metaal additive manufacturing. Het is de 3D printonderneming van EWIE group of companies, een toeleverancier aan OEM’s zoals Ford, Chrysler, John Deere en Rolls Royce. Scott Burk, CEO van Azoth, ziet twee belangrijke voordelen in de technologie van XJet, die in zijn ogen de stap naar serieproductie makkelijker maken. Aan de ene kant is dit de detaillering van de geprinte onderdelen. “Onderdelen met fijne details, hoge resolutie en goede oppervlaktekwaliteit komen rechtstreeks van de printer af op een niveau dat wij niet eerder hebben gezien.” Hierdoor is het minder noodzakelijk om de onderdelen mechanisch na te bewerken. Het andere voordeel vindt hij dat het XJet systeem niet met poeders werkt. Hiervoor staat de NanoParticle Jetting technologie van XJet garant. De nanodruppels zijn eveneens de basis voor de detaillering waarmee het Carmel systeem onderdelen print. “Het systeem print met zeer kleine deeltjes, kleiner dan andere technologieën. Deze eigenschappen maken kleinere laaghoogtes en fijnere features mogelijk”, zegt Cody Cochran, co-founder van Azoth en algemeen directeur.

Serieproductie met AM

De Amerikaanse toeleverancier gaat het Carmel 1400M systeem inzetten voor serieproductie van onderdelen. Door voor additive manufacturing te kiezen, kan het de stap om tooling te ontwikkelen overslaan en op die manier doorlooptijden verkorten. Cochran verwacht dat met het XJet systeem de precisie en de herhaalnauwkeurigheid gerealiseerd zal worden die seriematige productie van metalen onderdelen vereist. Azoth is een verticaal geïntegreerd AM-bedrijf. Het heeft een eigen model ontwikkeld om voor klanten fysieke voorraden te transformeren naar een digitaal magazijn en de onderdelen on-demand te produceren met AM-technologie. Azoth beschikt over eigen CNC-capaciteit voor het eventuele nabewerken.

Back to top button