Technology

Met SMaRT module automatiseert XJet verwijderen support

De Israëlische 3D printerfabrikant XJet had eigenlijk eind april het nieuwe SMaRT systeem willen presenteren, ware het niet dat Rapid+TCT verschoven is naar volgend jaar. Met deze uitbreiding wordt automatisch supportmateriaal na het 3D printen verwijderd, ook dat in interne kanalen. Dat noemt XJet een belangrijke stap in de industrialisatie van het proces.

Nano Particle Jetting is weliswaar niet de snelste 3D printtechnologie, kijk je naar het hele proces, dan leent de technologie zich bij uitstek voor industrialisatie, zegt Dror Danai, Chief Business Officer van XJet. Oplosbaar supportmateriaal voor zowel keramiek als metaal additive manufacturing, geeft de doorslag. XJet heeft een geautomatiseerde oplossing ontwikkeld voor post processing. Hierdoor kunnen alle stappen van buildjob voorbereiding tot en met sinteren geautomatiseerd worden. Daarmee laat XJet volgens hem zien dat de technologie wel degelijk geschikt is voor industrialisatie, een stap die momenteel een aantal klanten met de XJet Carmel 1400C ook daadwerkelijk aan het maken is. 

Dror Danai (CBO van XJet): met het totale proces scoort Nano Particle Jetting beter dan binderjetting

Een onverwachte industriële applicatie voor de XJet Carmel 1400C is deze passieve antenneversterker voor 5G.

Nu keramiek, metaal volgt

De klanten doen dat nu voor de keramische toepassing van de Nano Particle Jetting technologie, volgens Dror Danai volgt metaal binnen 12 tot 14 maanden; in een optimistische kijk op de vooruitgang verwacht hij op Formnext 2020 al te kunnen tonen hoe XJet 3D metaalprinten industrialiseert. Hij reageert daarmee op een recent onderzoek van het Duitse consultancybureau Ampower, dat de 3D printtechnologie van XJet laag inschaalt zowel qua volwassenheid alsook qua industrialisatie. 

Wateroplosbaar supportmateriaal

Niet alleen de Amerikaanse klant die sinds december maandelijks keramische earbuds 3D print op de Carmel 1400C toont dit aan, volgens hem ook andere. De nieuwe SMaRT module om support automatisch te verwijderen maakt industrialisatie nog beter mogelijk. De naam staat voor Support Material Removal Technology. Dit systeem verwijdert automatisch alle supportmateriaal, ook uit interne kanalen omdat XJet een wateroplosbaar materiaal gebruikt, ‘s werelds eerste in de industrie voor zowel metaal als keramische materialen. Hierna blijft een glad oppervlak over. De complete tray vol met alle onderdelen uit de Carmel 1400C kan zo in het SmaRT systeem geplaatst worden. Na het verwijderen van het supportmateriaal, kan de tray met onderdelen direct de sinteroven in voor de laatste stap in het productieproces. Een Zwitserse klant van XJet test het systeem al. Het systeem dat nu voor de 3D keramiekprinter beschikbaar komt, zal later ook voor de XJet Carmel 1400M beschikbaar komen. 

Voorsprong op binder jetting

Dror Danai zegt dat deze oplossing de technologie een voorsprong geeft op binder jetting als het om industrialisering gaat. “Binder jetting is misschien wel twee tot drie keer zo snel als je alleen naar het printproces zelf kijkt. Maar je moet naar het totale proces kijken. En dan scoort Nano Particle Jetting beter.” Allereerst omdat het verwijderen van support geautomatiseerd kan worden. In de tweede plaats vanwege de betere oppervlaktekwaliteit. “Binder jetting producten moet je altijd nabewerken voor een glad oppervlak, onze stukken niet.” 

In de juni editie van 3D Print magazine kun je een interview met Dror Danai van XJet lezen waarin hij uitlegt daarom de Nano Particle Jetting technologie wel degelijk op punt van industrialisatie staat. 

Back to top button