Technology

Het startup dilemma: AM vergt snelle opschaling naar de wereldmarkten

Waarom verkopen oprichters Origin nu al de onderneming aan Stratasys?

De overname van Origin door marktleider Stratasys legt een van de dilemma’s bloot waar startups in AM-markt mee worstelen. Succes ligt pas binnen handbereik als je snel wereldwijd kunt opereren. “Een go-to market machine zou een budget van honderden miljoenen dollars hebben gevergd”, zegt Finbarr Watterson, marketingdirecteur van Origin.


Het inmiddels 35 man sterk team van Origin werkt pas vijf jaar aan de ontwikkeling van de P3 technologie, een DLP-technologie die de oprichters vanaf het begin ontwikkeld hebben met serieproductie als doel. Afgelopen jaar zijn de eerste paar honderd printers geplaatst bij klanten. Waarom dan nu al de hele onderneming verkopen? Goede vraag, reageert Finbarr Watterson, bij de startup uit San Francisco Bay area verantwoordelijk voor marketing. Het antwoord is simpel: snel opschalen en wereldwijd opereren is tegenwoordig noodzakelijk.

Wereldwijde uitrol zou Origin honderden miljoenen dollars hebben gekost

Een van de toepassingen waarvoor de Origin One wordt ingezet: 3D printen van onderdelen voor pompen.

Uitrol vergt honderden miljoenen dollars

Stratasys meldde zich eerder dit jaar als een strategische investeerder, toen Origin met de series B funding bezig was. “Door de gesprekken met Stratasys realiseerden we ons wat voor go-to market machine nodig zou zijn en dat deze honderden miljoenen dollars zou vergen”, zegt Finbarr Watterson. “Zelfs Desktop (Metal) moest een grote hoeveelheid extra kapitaal aantrekken om hun product echt op te kunnen schalen.”

Dicht bij de klant zijn

Finbarr Watterson.

Dit heeft alles te maken met de AM-markt die in vijf jaar tijd veranderd is, vult Andy Langfeld, President EMEA bij Stratasys, aan. Wereldwijd dicht bij de klant aanwezig zijn is een absolute eis nu de potentiële klanten, de maakbedrijven, beginnen met de transitie naar additive manufacturing in de productie. “Er zijn enkele goede technologieën in de markt maar ze redden het niet omdat ze niet de nabijheid bij de klant kunnen garanderen. De maakindustrie wil support, met een service engineer om de hoek. Je wilt zeker zijn dat je materiaalorder morgen wordt uitgeleverd. Hoe meer je in de maakindustrie actief bent, hoe belangrijker het is dicht bij de klant te zijn om het serviceniveau dat de klant verlangt te waarborgen.”

Grootste resellernetwerk

Hierin schuilt de reden waarom de oprichters van Origin, Chris Prucha en Joel Ong, hebben besloten om hun onderneming te verkopen aan Stratasys. “Door samen te werken en samen te gaan met Stratasys, de grootste 3D printerfabrikant in de wereld en met het grootste resellernetwerk, kunnen wij focussen op het product en de ervaring van Stratasys met go-to markets als hefboom gebruiken”, zegt Finbarr Watterson. Snelheid is namelijk belangrijk in de huidige 3D printermarkt. Elke technologie vecht voor een zo groot mogelijke taartpunt van de 3D printmarkt.

Aanvullende technologie voor Stratasys

Stratasys ziet de Origin P3 technologie als een aanvulling op de FDM en polyjet en de in 2021 te lanceren poederbedtechnologie. Origin heeft namelijk met de Origin One, de eerste printer, bewezen qua snelheid, nauwkeurigheid en repeatability geschikt te zijn voor toepassingen waarin tienduizenden producten per jaar nodig zijn. De techniek leent zich ook voor het 3D printen van tooling, onder andere spuitgietmatrijzen. Hoewel Stratasys daarvoor al de polyjet technologie van Objet heeft, biedt Origin nieuwe mogelijkheden, geeft Andy Langfeld aan. Dit komt met name doordat de materialen die de Origin One print thermisch veel zwaarder belast kunnen worden. “Voor spuitgieten ligt de grens voor polyjet tot nog toe op 120 graden C. Met Origin One kunnen we matrijzen printen die bestand zijn tegen temperaturen tot 400 graden C. Daardoor kunnen we heel nieuwe materialen spuitgieten in de geprinte matrijzen.”

Andy Langfeld (Stratasys): AM-markt is veranderd.

Productietoepassingen in de spuitgietindustrie

Met de Objet printers heeft Stratasys de deur naar de spuitgietindustrie geopend, met name voor prototyping matrijzen. Met de Origin P3 technologie maakt de printerfabrikant de stap naar 3D printen van matrijzen voor serieproductie. De spuitgietmatrijzen die je met de Origin One print, zijn geschikt om materialen te verwerken die vanwege hun hogere transitietemperatuur tot nog toe onmogelijk verwerkt konden worden in een 3D geprinte matrijs. Concreet noemt Andy Langfeld glasgevulde nylonmaterialen. Ook de betere oppervlaktekwaliteit van de 3D geprinte producten zorgt voor nieuwe toepassingen.

In de volgende editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid interview met Finbarr Watterson en Andy Langfeld lezen over onder andere wat de Origin technologie onderscheidt van andere DLP-aanbieders.

In de Benelux is Seido-Systems de reseller voor Stratasys

Back to top button