3D printmarkt

Ledental Flam3D groeit ook in Coronajaar gestaag verder

Vlaams-Nederlandse 3D print belangenbehartiger telt inmiddels 124 leden

Flam3D heeft ook in het Coronajaar 2020 het aantal lezen verder zien groeien. Momenteel zijn 124 bedrijven en organisaties uit Vlaanderen en Nederland aangesloten bij de belangenbehartiger van de AM-industrie. Voor 2021 staan drie belangrijke actiepunten op het programma: een position paper over FFF printen, een regeling voor startup’s en scale-ups en de 3D Deltaweek in juni.


De groei van het aantal leden is dit jaar onverminderd doorgegaan, zo laat Flam3D directeur Kris Binon weten in zijn alternatieve terugblik op 2020. In een normaal jaar presenteert hij deze tijdens een ledenevent; vanwege de beperkingen door de Coronapandemie is Kris Binon dit keer uitgeweken naar een opgenomen online presentatie. Na RapidPro in maart heeft ook Flam3D de aandacht moeten verschuiven van fysieke evenementen naar online activiteiten. Dat de groei van het ledenaantal niet is afgezwakt, is veelzeggend over de mate waarin 3D printen voet aan de grond begint te krijgen.

3D Delta Week wordt highlight van 2021

De groei van het aantal leden is in 2020 in hetzelfde tempo verder gegaan, ondanks dat Flam3D de grote beurzen en andere evenementen werden geschrapt.

FFF printen in publieke ruimten

Vanuit de informatie over wat je wel en wat niet mag 3D printen als het om persoonlijke beschermingsmiddelen gaat, hét onderwerp in de eerste lockdown, heeft Flam3D de focus verschoven naar andere thema’s. “Er zijn op dit moment enkele belangrijke zaken in ontwikkeling, zaken die relevant zijn voor de lange termijn”, zegt Kris Binon. Een voorbeeld hiervan is een position paper over het gebruik van FFF 3D printers in publieke ruimten, zoals scholen. Flam3D verwacht dit discussiestuk begin 2021 te presenteren. “We willen ook kijken wat we samen kunnen doen rond het onderwerp duurzaamheid. En certificering.”

Benieuwd naar de nieuwe leden in het laatste kwartaal van 2020? Klik dan hier voor het overzicht in elke editie van 3D Print magazine

Startups aan funding helpen

De tweede aankondiging die Kris Binon online doet, is een plan om startups en scale-ups in de 3D printindustrie te helpen makkelijker funding te vinden. “Dat plan willen we binnen enkele weken afronden”, kondigt Kris Binon aan. Daarmee kan Flam3D een fundament leggen onder de verdere ontwikkeling van de sector. Zoals afgelopen jaar nog eens bevestigd werd door een studie door het Europees Octrooibureau vormen Vlaanderen en Nederland een sterke regio als het om de ontwikkeling van additive manufacturing gaat. “We moeten de Benelux nationaal en internationaal sterker op de kaart zetten”, zegt Kris Binon in zijn terugblik op het afgelopen jaar.

3D Delta Week

De 3D Delta Week in juni is de reactie hierop. Flam3D heeft samen met Mikrocentrum, Brainport Eindhoven en Jakajima het initiatief genomen om in juni 3D technologie in de brede zin van het woord in de schijnwerpers te plaatsen. Kris Binon: “Wat we hier in de regio hebben, is niet min, dat is worldclass. Nu moeten we vertellen wat we te bieden hebben.” De vier founding fathers van de 3D Delta Week zoeken nog partners om het verhaal groot en sterk te maken.

In 2021 wil Flam3D weer fysieke bijeenkomsten organiseren als de Coronaregels het toelaten. Voor het najaar staan onder andere Machineering, Metavak en Formnext op de agenda, naast enkele ledenevents.

Flam3D
Flam3D was voor een aantal leden met de gemeenschappelijke stand aanwezig op RapidPro in maart.

Lid worden van Flam3D kan nog altijd. De Vlaams-Nederlandse organisatie voor de 3D printindustrie bestrijkt inmiddels het hele ecosysteem. De sector die nog ondervertegenwoordigd is, zijn de materiaalproducenten.

Back to top button