Materials

AHTi 3D print op Farsoon systeem hoogtemperatuur titanium

Een Chinese aerospaceklant van Farsoon heeft met succes een hoogtemperatuur titanium poeder TA32 verwerkt op het Farsoon FS271M AM-systeem. Het gaat hier om een heel nieuwe titaniumlegering, ontwikkeld in China die geschikt is voor temperaturen tot (kortstondig) 600 graden C.


Farsoon oprichter en CEO Xu Xiaoshu zei het onlangs nog in een discussie met mediavertegenwoordigers: de Chinese luchtvaartindustrie is booming en met name de 3D metaalprintactiviteiten groeien sterk. Amper een maand later meldt de Chinese fabrikant van AM-systemen het succes dat een van de klanten heeft bereikt. Titaniumspecialist Hiwing (Harbin) Titanium Industrial Co., Ltd (AHTi) speelt in op een groeiende behoefte aan titanium dat thermisch zwaarder belast kan worden. AHTi ontwikkelt niet alleen titaniumlegeringen maar produceert ook hoogwaardige producten van dit materiaal.

De Farsoon FS271M (links) met rechts enkele producten die op dit AM-systeem geproduceerd zijn.

Titanium belastbaar tot 600 graden C

Dat kan de nieuwe TA32 legering. Deze is samengesteld uit Ti-5.5Al-3.5Sn-3Zr-1Mo-0.5Nb-0.7Ta-0.3Si en geldt als een nieuw α-type hoogtemperatuur materiaal. De legering is bestand tegen bedrijfstemperaturen tot 550 graden C, piekbelastingen mogen tijdens het gebruik van de componenten zelfs oplopen tot 600 graden C. De mechanische eigenschappen blijven dan goed, denk onder andere aan fatigue en treksterkte. Daarmee is de legering een alternatief voor staal of nikkelgebaseerde superlegeringen.

Additive manufacturing meest geschikte technologie

AHTi ziet in 3D printen de ideale productietechnologie voor dit nieuwe materiaal. Samen met Farsoon is sinds 2018 gewerkt aan de procesparameters. Daarnaast hebben ze naar het productieproces van de poeders gekeken. ATHi slaagt erin om een hoog percentage zeer fijne poeders te produceren. Hiervoor gebruikt het een combinatie van inductiesmelten in een vacuüm gecombineerd met lucht atomisatietechnologie. Het resultaat is een zeer fijn en rond poeder en verder goede eigenschappen voor additive manufacturing. De aerospace toeleverancier beschikt over een eigen productielijn om jaarlijks 30 ton titaniumpoeder te produceren.

Open softwaresysteem Farsoon

De procesparameters zijn ontwikkeld op de Farsoon FS271M metaalprinter. Dat is volgens de machinebouwer onder andere het gevolg van de open software en de geïntegreerde parameter-editor, onderdeel van de software van Farsoon. De engineers hebben onder andere gespeeld met de energiedichtheid van de laserstraal om de meest ideale parameters te vinden. Metallurgische testen wijzen uit dat het 3D geprinte onderdeel geen cracks vertoont, insluitingen of andere defecten. De stukken zijn getest bij bedrijfstemperaturen van 500 tot 600 graden C.

Back to top button