Manufacturers

MTC breidt AM-aanbod uit met Stratasys Fortus 450mc

Het Britse onderzoekscentrum voor advanced manufacturing MTC heeft opnieuw geïnvesteerd in 3D printcapaciteit. Stratasys plaatst een Fortus 450mc bij het MTC. Met deze FDM-printer zet het centrum vooral in op 3D printen dat kwalitatief voldoet aan productie-eisen.


Het Manufacturing Technology Centre (MTC) in Coventry is een van de zeven world class fabrieken voor technologische innovatie in het Verenigd Koninkrijk. Het ondersteunt de Britse industrie in het verkennen van de mogelijkheden van additive manufacturing, om hiermee de beperkingen van andere productieprocessen te omzeilen. Het MTC is tevens hét AM-onderzoekscentrum in het VK.

Onder andere tooling 3D printen

Sinds 2017 werkt het MTC nauw samen met Stratasys. Je vindt hier dan ook verschillende PolyJet 3D printers, waaronder de J serie voor full color en multimaterialen 3D printen. Ook de Objet 1100 staat er. Het aanbod wordt nu verder uitgebreid met FDM printtechnologie in de vorm van de STratasys Fortus 450mc. “Het toevoegen van een FDM printer is een logische stap nu we onze capaciteit voor productie 3D printen willen uitbreiden”, zegt Hoda Amel, senior research engineer. “We krijgen nu toegang tot high performance thermoplasten, onder andere geschikt voor complexe tooling voor engineering toepassingen.”

Ultem en Antero

Het gaat dan met name om 3D printen met materialen zoals Ultem en Antero 800NA. Met de Fortus 450mc 3D printen kan het MTC met deze materialen complexe gereeedschappen printen, ook als er hoge eisen ten aanzien van chemische en temperatuursbelastingen. “Dit stelt ons in staat om de prestaties onder extreem uitdagende omstandigheden te testen”, aldus Hoda Amel.

Aluminium robotonderdelen vervangen

Daarnaast gaat het MTC de Stratasys Fortus 450mc inzetten voor het 3D printen van gereedschappenj, ter vervanging van de huidige lijn aluminium tooling voor de robot- en automatiseringsafdeling van het MTC. Volgens Yann Rageul, directeur strategische accounts bij Stratasys, kan het MTC met deze investering meer en meer traditionele productietoepassingen vervangen.

In de Benelux vertegenwoordigt Seido-Systems printerfabrikant Stratasys. Seido-Systems laat in maart op de TechniShow industriële toepassingen van de FDM printers zien. Op de beurs in Utrecht is ook dagelijks een engineer van Stratasys aanwezig om samen met bezoekers naar bestaande componenten te kijken die eventueel beter 3D geprint kunnen worden.

Foto: MTC Engineer, Charleigh Taylor bij de Stratasys FDM printer Fortus 450mc

Back to top button