ApplicationsTechnology

3D metaalprinten is een technologie die past in de machinefabriek

De industriële toepassing van additive manufacturing lijkt zich grotendeels buiten Nederland af te spelen. Dat kan op termijn gevolgen hebben. Om de Nederlandse maakindustrie méér bewust te maken van de kansen die 3D printen biedt om je concurrentiekracht te vergroten, zet FPT-Vimag zet het onderwerp hoog op de agenda van de TechniShow 2020, met onder meer het 3D Print plein. 

Philippe Reinders Folmer (Renishaw): afnemer en leverancier moeten samen het risico aangaan

Drie aanbieders van AM-technologie in de Benelux gaan komende weken in op de vraag waarom de Nederlandse AM-markt achterblijft en wat nodig is om de maakindustrie en de OEM’ers samen over de streep te trekken. Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux, trapt deze week af.

Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux.

High mix low volume leent zich bij uitstek voor AM

Bezoekers van de TechniShow 2020 vinden op het 3D Printplein zowel de technologie als de toepassingen. Terechte aandacht, vindt Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux. ““Wij zijn in Nederland goed in high mix low volume én complexe onderdelen. Die mix produceren we vergaand geautomatiseerd. Hiervoor is 3D metaalprinten zeker geschikt. Er zal alleen een wijziging in de supply chain moeten komen.” De kosten worden met additive manufacturing namelijk vaak aan het begin van de supply chain gemaakt, terwijl de voordelen dikwijls voor de partijen aan het einde zijn, de OEM’ers en diens klanten. “Afnemer en leverancier moeten nauwer samenwerken om herontwerpen te maken, processen af te stemmen en samen het risico aan te gaan.”  

Geïntegreerde cel

Op de TechniShow tonen de exposanten niet alleen machines en toepassingen, ze laten ook zien dat 3D printen als technologie aansluit op bestaande maaktechnologieën. Voorbereiding en nabewerken zijn twee wezenlijke onderdelen uit de AM workflow. Daarom hoort zo’n onderwerp als 3D metaalprinten op de TechniShow, vindt Philippe Reinders Folmer. Renishaw toont de integratie van additive manufacturing in een geautomatiseerde productiecel. Hier worden de 3D gepinte werkstukken gemeten, dan bewerkt, daarna op de machine gemeten en aan de maat afgewerkt. Alle meetdata worden centraal opgeslagen op ERP-niveau. Philippe Reinders Folmer: “Het doet er niet toe of het een freesdeel, een gietstuk of een 3D geprint onderdeel is. Additive manufacturing is een productietechnologie die je inpast in de andere maakprocessen in de machinefabriek.”

Renishaw integreert de 3D metaalprinter in een CNC productiestraat waarin een robot de geprinte delen op de CNC machine plaatst en daarna op de Equator voor de controle van de maatnauwkeurigheid.

Ook kleinere bedrijven moeten zich nu oriënteren

Een bezoek aan het 3D Print plein is daarom eigenlijk verplicht, vindt Philippe. Bespreek met je klant de mogelijkheden Dat is eigenlijk dé reden waarom de TechniShow 2020 additive manufacturing op de voorgrond zet. “Onderzoek wat additive manufacturing kan betekenen in de supply chain waarin je actief bent”, adviseert Philippe Reinders Folmer. Door functie-integratie kunnen namelijk zomaar componenten die je nu maakt, wegvallen. “Kleinere bedrijven hoeven niet meteen te reageren, maar ze moeten wel kijken wat er gebeurt.”

De TechniShow 2020 vindt van 17 – 20 maart plaats in de Jaarbeurs Utrecht, gelijktijdig met ESEF Maakindustrie, waar je het thema 3D printen ontdekt bij toeleveranciers die de stap wel al hebben gezet.

Back to top button