bioprintingTechnology

Professor Geris waarschuwt voor risico’s van sterk overtrokken resultaten

Sterk overdreven beweringen, zoals een 3D geprint hart dat zou functioneren, zijn risicovol. Ze kunnen verder wetenschappelijk onderzoek blokkeren, omdat beslissers over onderzoeksbudgetten redeneren dat ze in een deelonderzoek geen geld moeten stoppen, omdat het elders als eens is gelukt. Dat zegt de Vlaamse professor Liesbet Geris, die met haar team aan de KU Leuven onderzoek doet naar het 3D printen van levende implantaten.


Vlaamse prof: binnen twee jaar test met levende implantaten

Aan het slot van de jaren tien, heeft de Vlaamse omroep VRT een aantal Vlaamse topwetenschappers geïnterviewd over wat we in de toekomst mogen verwachten. 3D printen we tegen 2030 botten en organen? Maken we dan onze eigen reserve onderdelen?

KU Leuven start binnen twee jaar test met levende implantaten

Professor Liesbet Geris onderzoek met haar medewerkers het 3D printen van levende implantaten. En dat schiet aardig op, blijkt uit de reportage op de Vlaamse TV-zender. Liesbet Geris is ervan overtuigd dat ze met levende implantaten binnen 10 à 15 jaar een groot verschil kan maken voor veel patiënten. Over twee jaar hoopt ze te kunnen starten met de behandeling van een aantal jonge kinderen met een genetische aandoening.

“Kindjes met neurofibromatose hebben een fout in het DNA waardoor ze op hele jonge leeftijd een spontane breuk krijgen in één van de botten in hun arm of been. Die breuk geneest niet meer. Soms is de situatie zelfs zo uitzichtloos dat hun ledematen al op heel jonge leeftijd geamputeerd moeten worden. We willen binnenkort testen of we deze kinderen kunnen helpen met zo’n levend implantaat. Als dat lukt, zou het een enorm verschil in levenskwaliteit opleveren.”

Bekijk de presentatie die professor Geris eerder gaf bij de Universiteit van Vlaanderen Hi

Risico’s aan overdreven verwachtingen

De hoogleraar doet een opmerkelijke uitspraak. Ze gaat in op een van de meest opvallende berichten over het 3D printen van organen in 2019, dat van een Israëlische wetenschapper die een volledig hart met bloedvatensysteem 3D geprint zou hebben. Volgens Geris een overdreven bericht, “want het hart werkte niet”. Zij vindt dit soort berichten risicovol, omdat ze een eigen leven kunnen gaan leiden en degenen die over onderzoeksbudgetten beslissen, op het verkeerde beeen kunnen zetten.

Als wij nu bijvoorbeeld een onderzoeksvoorstel indienen waar we een heel klein onderdeeltje van de technologie willen bestuderen, durven sommigen te redeneren dat ze daar toch geen geld meer moeten insteken omdat het in Israël al gelukt is. En zo lopen we het risico om belangrijk onderzoeksgeld mis te lopen.”

Hier lees je het hele artikel op de nieuwssite van VRT

Back to top button