Materials

OESH Shoes recyclet TPU en print nieuwe zolen

Wordt duurzaamheid de trigger die de schoenenindustrie overhaalt te gaan 3D printen? Het Amerikaanse OESH Shoes heeft 3D geprinte TPU zolen gerecycled en is met dit materiaal – in de vorm van pellets – weer opnieuw zolen gaan 3D printen. Het resultaat: de zolen van gerecyled TPU hebben dezelfde eigenschappen als die met virgin materiaal zijn geprint.


OESH Shoes is het levenswerk van Casey Kerrigan, die al jaren onderzoek doet naar de reden waarom vrouwen twee keer zo veel kans hebben op aandoeningen aan voeten en knieën dan mannen. Komt dat door de hoge hakken, terwijl ook bepaalde sportschoenen tijdens het hardlopen het lichaam zwaar belasten? In 2011 is ze gestart met OESH Shoes. Met het bedrijf wil ze een lijn modieuze en tegelijkertijd gezonde schoenen in de markt zetten. 3D printen van de zolen is daarbij een van de oplossingen.

Is duurzaamheid de trigger voor de footwear industrie om in AM te stappen?

De gezonde schoen voor de planeet

Nu voegt Casey Kerrigan het thema duurzaamheid hieraan toe. “Bij OESH Shoes willen we niet alleen de meest gezonde schoen op de planeet maken, maar ook de gezondste schoen voor de planeet. We innoveren voortdurend en ontwikkelen constant nieuwe technieken die de CO2 emissie minimaliseren, net als afval.” En dat laatste heeft dan geleid tot de 100 procent recyclebare schoenenzool.

TPU van Huntsman

OESH Shoes gebruikt een TPU van Huntsman. Hiermee print het de zolen rechtstreeks met pellets. Testen wijzen nu uit dat de eigenschappen van de zool als deze van gerecycled materiaal wordt geprint identiek zijn aan een exemplaar dat met virgin materiaal is gemaakt. Er vindt geen degradatie van de eigenschappen plaats. Een van de modellen waarin OESH Shoes het materiaal toepast, zijn sandalen die door het Amerikaanse The Townie Flat worden geprint.

Back to top button