Technology

3D Systems koopt Duitse printerfabrikant Kumovis

FDM-printer met geïntegreerde cleanroom versterkt positie van 3D Systems in gezondheidszorg

3D Systems koopt het Duitse Kumovis, dat een speciale FDM printers heeft ontwikkeld voor medische toepassingen in PEEK en andere hoogwaardige polymeren. Bijzonder in het portfolio van Kumovis is de mogelijkheid om de bouwruimte te veranderen in een cleanroom en daarin te printen. Met de overname versterkt het Amerikaanse AM concern de positie in de markt voor gepersonaliseerde toepassingen in de gezondheidszorg.


3D Systems is de laatste tijd op overnamepad. Kumovis is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn die het AM-concern overneemt. Jeffrey Graves, CEO zegt dat het concern als pionier in gepersonaliseerde zorgoplossingen continu op zoek is naar mogelijkheden om het aanbod richting de gepersonaliseerde zorg uit te breiden. Kumovis past heel goed in het medische verdienmodel van 3D Systems. Graves ziet veel synergievoordelen.

Kumovis
De temperatuur van de Kumovis R1 kan zeer precies gestuurd worden (foto Kumovis)

3D printen in ziekenhuizen

Kumovis bestaat dit jaar 5 jaar. Twee jaar geleden stapten Solvay Ventures en Renovit in een serie A-investeringsronde aan boord. Beide materiaalbedrijven zagen wat 3D Systems nu ook ziet: het 3D printen van gepersonaliseerde implantaten en andere medische producten van materialen als PEEK in de ziekenhuizen zelf. De Duitse startup uit München heeft namelijk een geïntegreerde cleanroom printtechnologie. Daarmee mikt men op een verdienmodel waarin ziekenhuizen en andere eindgebruikers hun op maat gemaakte producten in huis printen. De bouwkamer van de R1 kan namelijk met het geïntegreerd filtersysteem veranderd worden in een cleanroom om elke verontreiniging te vermijden. Ook is de 3D printer cleanroom ready voor in bestaande cleanrooms. De goedkeuring van de printer door de zorgautoriteiten wordt dit jaar verwacht.

Versnelde uitrol

Jefrey Graves zegt dat de overname ervoor zorgt dat Kumovis de FDM printer versneld kan uitrollen, wereldwijd. De integratie van de startup in de healthcare business van 3D Systems zorgt er tevens voor dat Kumovis de printtechnologie inclusief de Amerikaanse software als een end-to-end oplossing kan gaan aanbieden. 3D Systems breidt met de FDM technologie voor PEEK, PEKK, PEI en andere highend polymeren het portfolio voor andere medische applicaties uit. Zo wil het de Kumovis printtechnologie aanbieden voor het printen van botplaten voor traumapatiënten, voor schedelimplantaten en rug-implantaten.

De overname zal in april worden afgerond. Maandag 28 februari worden meer details bekend tijdens de toelichting op de jaarcijfers.

Back to top button