3D printmarktsoftware

3D Systems koopt simulatiespecialist Additive Works

Ontwikkelteam toegevoegd aan 3DXpert; Amphyon blijft stand alone pakket

3D Systems koopt het Duitse Additive Works, dat de Amphyon software ontwikkelt voor de simulatie van het laser poederbed metaalprintproces. De overname is de eerste succesvolle exit van AM Ventures, het beleggingsvehikel van de Langer Group waartoe ook EOS behoort. Voor 3D Systems is het na een periode van reorganisaties een nieuwe overname.


Zes jaar geleden hebben enkele studenten van de universiteit van Bremen het idee om het 3D metaalprintproces te simuleren en daarmee first time right printen mogelijk te maken, omgezet in het Amphyon softwarepakket.  Nu gaan ze deel uitmaken van 3D Systems dat met 3DXpert een softwarepakket heeft voor elke stap, van design tot en met post processing voor 3D metaalprinten. Nils Keller, CEO en co-founder van Additive Works, noemt het Amerikaanse concern een “perfecte partner” voor de startup. “Dit is een grote stap in de richting van het benutten van onze simulatietechnologieën, door het koppelen van materiaal, proces en intelligente softwaretools op een manier die nog nooit eerder is gedaan.”

Eerste succesvolle exit van AM Ventures (Langer Group)

Formnext 2016
Links zoals de onderdelen vaak de eerste keer uit de 3D printer komen, rechts na de automatische compensatie op basis van de simulatie: geen vervorming meer. (Foto tijdens de lancering op Formnext 2016).

Kortere voorbereidingstijd voor first time right

amphyon

3D Systems motiveert de overname door erop te wijzen dat met de software de insteltijd voor 3D metaalprinten verder wordt verkort. Daardoor verbetert de productiviteit en de doorlooptijd in het AM-proces. Door de software van Additive Works te integreren in 3DXpert suite, kan de acceptatie van 3D metaalprinten in meerdere sectoren versnellen  Der Additive Works software geeft de engineer de tools om snel en eenvoudig de optimale procesparameters te ontdekken; evenals de oriëntatie op de bouwplaat en supportstructuren zodat de thermische belasting minimaal en vervorming minimaal blijven. De Duitse software kan geïntegreerd worden in CAD-software om de workflow te vereenvoudigen. 3D Systems voegt het team achter de ontwikkeling van Amphyon samen met het ontwikkelteam van 3DXpert. Zowel de software als de CAD plug-in blijven als standalone producten verkocht worden.

Succesvolle start-up direct uit de universiteit

Additive Works is in 2015 opgericht als spin-off van de universiteit van Bremen. In 2017 heeft AM Ventures voor groeikapitaal gezorgd. AM Ventures is het investeringsfonds van EOS-oprichter Hans Langer en zit in dezelfde groep als de 3D printerfabrikant. Johan Oberhofer, Managing Partner bij het fonds, bestempelt de start-up als een goed voorbeeld hoe je een succesvol bedrijf met een innovatief product kunt bouwen met een passievol team dat rechtstreeks van de universiteit komt. “Het team zag een duidelijke behoefte in de markt. De Amphyon software helpt significant de complexiteit van datavoorbereiding voor 3D metaalprinten te verminderen en verbetert de kwaliteit van de geproduceerde onderdelen.”

De verkoop van Additive Works is de eerste succesvolle exit van het investeringsfonds. AM Ventures en 3D Systems doen geen mededelingen over de overnamesom.  AM Ventures beschikt over een investeringsvermogen van €100 miljoen en investeert in een vroeg stadium van de start-ups. Tot het portfolio behoren onder andere Sintratec, DyMansion, Lithoz, 3Yourmind

Back to top button