3D printmarktTechnology

Dynamiek materiaal- en softwaremarkt typeert volwassen worden AM industrie

Als je goed kijkt, zijn het tot nog toe vooral de 3D printerfabrikanten die het nieuws halen. Ontwikkeling op zowel materiaalvlak als de software voor AM, scoren qua nieuwswaarde minder. Wordt 2018 het jaar van de omslag? Tekenen dat de AM industrie volwassen wordt.

 

Opbouw productiecapaciteit door metaalpoederfabrikanten

 

[button link=”https://3dprintmagazine.eu/am-trends-in-2018-fdm-3d-printtechniek-in-de-productieomgeving/” newwindow=”yes”] AM trends 2018: FDM naar productieomgeving [/button]

[button link=”https://3dprintmagazine.eu/am-trends-2018-tweede-jeugd-voor-poedergebaseerde-kunststof-3d-printtechnieken/” color=”teal” newwindow=”yes”] AM trends 2018: SLS en PLA[/button]

[button link=”https://3dprintmagazine.eu/am-trends-2018-3d-metaalprinten-keuze-te-over/” color=”silver” newwindow=”yes”] AM trends 2018: 3D metaalprinten, keuze te over[/button]

Sinds afgelopen jaar hebben enkele grote partijen zich definitief genesteld in de materialenmarkt voor 3D printen. Aan de metaalpoederkant is het misschien nog relatief rustig en zijn vooral partijen zoals Oerlikon, GKN, Högenäs maar ook Arcam bezig capaciteit op te bouwen.

 

Sleutelrol voor metaalpoeders

ABN AMRO dichtte in een recent onderzoek metaalpoeders een sleutelrol toe in de doorbraak van metaalprinten. ‘De groei van de investeringen in 3D metaalprinters toont aan dat de potentie van het gebruik van metaalpoeders ook groot is’, zo staat in het ABN Amro rapport. Deze groei zal mondiaal doorzetten en breder gedragen gaan worden. Casper Burgering, senior sectoreconoom Industrie & Industriële Materialen bij ABN Amro, noemt in het rapport concreet de transportmiddelenindustrie, automotive, en lucht- en ruimtevaart als sectoren waarin 3D metaalprinten doorbreekt. De healthcare industrie wordt daar nog aan toegevoegd, met name met toepassingen van cobaltchroom en titanium.

 

Uitdaging voor consistente kwaliteit

Deze trend heeft een positief effect op de markt voor metaalpoeders die aan belang wint. Deze groei zal nieuwe spelers aantrekken, verwacht Burgering. Daar ligt wel een uitdaging volgens het rapport van ABN Amro. De kwaliteit van de metaalpoeders is namelijk een van de kritische succesfactoren. ‘De kwaliteit van de metaalpoeders heeft uiteindelijk grote invloed op de materiaaleigenschappen van de eindproducten zoals treksterkte, hardheid en dichtheid. Het hele proces vraagt om continue kwaliteitscontroles.’ Aldus het rapport. Een interessante ontwikkeling op middellange termijn is de samenwerking van Additive Industries met SMS Group in Duitsland. De bouwer van staalfabrieken onderzoekt de haalbaarheid van een geïntegreerde AM fabriek, waarin het metaalpoeder in de fabriek wordt geproduceerd en direct naar de meaalprinters gaat. Dit idee toont hoe AM supply chains kan veranderen.

 

BASF is bezig met de uitrol van Ultrafuse, het filament met metaalpoeders erin.

 

Grote chemieconcerns stappen in

In de markt voor kunststoffen voor 3D printen is de dynamiek misschien nog wel groter. Chemieconcerns zoals Sabic en BASF zijn zich in deze markt gaan roeren. Ook bij DSM lopen veel ontwikkelingen, al dan niet in samenwerking met andere partijen. Dit alles betekent ongetwijfeld een versnelling aan het innovatiefront. Nu deze spelers zien dat de interesse vanuit de industrie voor 3D printen groot is, hebben zij vertrouwen in het groeipotentieel van deze markt. Ze gaan de materialen eindelijk aanpassen aan de eisen van 3D printen.

 

Materialen eerst, dan pas 3D printer selectie

Hierdoor worden de rollen omgekeerd, verwachten insiders. “Materialen worden steeds belangrijker door de eisen aan de geprinte onderdelen”, zegt Jeroen Wiggers, CEO van BASF dochter Innofil3D in een interview in de volgende editie van 3D printmagazine. De selectie van de printer volgt als beslist is welke materialen gebruikt worden voor het onderdeel. Printerfabrikanten realiseren zich dat er een omslag aankomt. Precies om die reden wil Ultimaker ook in de industriële markt marktleider worden, zegt Paul Heiden, vice president van de Nederlandse printerfabrikant. De materiaalfabrikanten gaan de know how hoe je hun materialen het beste verwerkt ontwikkelen en beschikbaar stellen aan de printerfabrikanten.

 

HP MJF4200

Welke nieuwe materiaalontwikkelingen komen er dit jaar van de partners van HP?

 

Wat doen de nieuwkomers

Daarnaast zijn er de nieuwkomers in de AM industrie, zoals het Amerikaanse Essentium. Dit is geen materiaalproducent, maar wel een bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld om de zwakte in de Z-richting bij FDM printen op te heffen. Benieuwd of ze dit jaar de technologie samen met filamentproducenten in de markt gaan zetten. In 2018 komen eveneens nieuwe materialen op de markt die partners van HP hebben ontwikkeld voor de multi fusion 3D printtechnologie. Evonik opent binnenkort een hele nieuwe plant voor de productie van PA12.

 

Esprit Part to Build

Esprit heeft voor dit jaar de AM suite aangekondigd, waarmee de AM workflow naadloos aansluit op de CADCAM software van Esprit.

 

Eindelijk geïntegreerde softwaresystemen

Aan de softwarekant zullen we dit jaar vooral zien hoe de grote CADCAM ontwikkelaars de workflow stroomlijnen door AM technologie te integreren in hun software. Siemens, Dassault Systèmes, Solidworks, PTC, Esprit: reken er maar op dat ze dit jaar met hun nieuwe releases de koppeling tussen design, printjobvoorbereiding en simulatie van het printproces presenteren. 3D Systems heeft op dit vlak een voorsprong met 3DXpert. Je ziet dat spelers als Solidworks zelfs samenwerking zoeken met fabrikanten van open FDM printers, zoals Ultimaker. Het grote vraagteken is hoe de aanbieders van software de simulatietools gaan integreren. Simulatie wordt met name bij het 3D metaalprinten belangrijk. De techniek kan alleen doorbreken als productietechnologie als je het percentage scrap op hetzelfde niveau komt als bij andere technieken. GE Additive heeft niet voor niets onlangs het Belgische GeonX overgenomen. Simulatie van het printproces is van belang om de scraprate bij met name het 3D metaalprinten te verminderen. EOS heeft mede daarom de Duitse start-up Additive Works aan zich verbonden. Een deel van de Amphyon software wordt geïntegreerd in EOS Sprint 2.0. En Dassault Systèmes ziet voor de eigen Simulia software een sleutelrol weggelegd in de AM markt.

 

Hoe beveilig je de digitale AM workflow?

En als laatste op softwaregebied mag de secutiry software niet onvermeld blijven. Hoe bescherm je data tegen onbevoegd gebruik? Want als er een ding zeker is: je hoort voortdurend dat de AM industrie niet in de valkuil wil trappen waar de muziekindustrie begin deze eeuw intrapte. Hou daarom een start-up als 3D Identify in de gaten. Waarom is Siemens al zo gauw partner geworden? Wat zal het antwoord van Materialise op deze ontwikkelingen zijn?

Volgende week het laatste deel uit deze serie: de effecten op de businessmodellen.

 

Back to top button