softwareTechnology

GE Additive koopt simulatiespecialist GeonX

GE Additive neemt het Belgische GeonX over. Dat is bekend gemaakt tijdens Formnext, waar het Amerikaanse concern eveneens het eerste resultaat van het Atlasproject presenteerde. GeonX ontwikkelt simulatiesoftware voor additive manufacturing.

 

Simulatiesoftware versnelt AM proces door minder trial and error

Met de software van GeonX kan het volledige AM proces worden gesimuleerd. Niet alleen het smelten van het metaalpoeder, ook de eventuele verspanende nabewerking en warmtebehandeling. De software wordt toegepast in verschillende segmenten van de industrie, zoals aerospace, automotive en de energiesector. Virfac, zoals het softwarepakket heet, staat voor Virtual Factory.

 

Versnelling productontwikkeling

Mohammed Ehteshami, vice president en general manager van GE Additive, bestempelt simulatie software als een van de sleutelelementen in de versnelling van industrieel 3D printen. “Innovatieve softwareoplossingen zoals Virfac voegen waarde toe voor onze klanten die hun product design en ontwikkeling willen versnellen, met behoud van de beste kwaliteit.” Met Virfac kan voorafgaand aan het simulatieproces voorspeld worden waar spannen en vervormingen ontstaan tijdens het lasersmeltproces. Hiermee wordt het aantal prints dat nodig is om tot een goed product te komen verminderd. Hiermee versnelt GeonX de time to market en de kosten van een ontwikkeltraject.

 

De beide oprichters van GeonX beklinken de deal met GE Additive topman Mohammed Ehteshami.

 

Voorbeeld met 3D printstuk van Engie

Laurent D’Alvise en Michel Delanay, co-founders en CEO van het Belgische bedrijf, zijn blij met de overname. Omdat software een integraal onderdeel is van de digitale transformatie, zijn ze blij deel uit te maken van de verschillende stappen die GE op dit vlak momenteel zet. Op Formnext toonde GeonX een voorbeeld van wat mogelijk is met de software (foto boven). Het onderdeel uit een energiecentrale, 3D geprint door het AM lab van Engie Laborelec in Brussel, kwam tijdens het printen deels los van de supportstructuur. Virfac had dit tijdens de simulatie al voorspeld. De simulatie, uitgevoerd door GeonX, kostte 12 uur, aanzienlijk korter dan de printtijd voor het onderdeel die 22 uur bedraagt.

GeonX, opgericht in 2012, heeft het hoofdkwartier in Gosselies (B). Daarnaast zijn er kantoren in zowel Azië als de VS en enkele Europese landen.

 

Back to top button