ManufacturersTechnology

SMS Group verkent in Scale4series geïntegreerde AM fabriek

Ziet een toekomstige geïntegreerde AM fabriek voor hightech producten er zo uit als SMS Group in het leaflet van Scale4series schetst? We zullen het zien. De Duitsers zijn in ieder geval de nieuwe samenwerkingspartner van Additive Industries. Samen willen ze addtive manufacturing van metalen componenten opschalen naar serieproductie in een geïntegreerde AM fabriek.

 

Nieuwe partner Additive Industries ziet poederproductie, 3D printen en post-processing in één fabriek

Additive Industries heeft een nieuwe samenwerkingspartner gevonden in het Duitse familiebedrijf SMS Group. Het familiebedrijf ontwikkelt en bouwt over de hele wereld metaalfabrieken, machines en installaties voor de metallurgische industrie. Het bedrijf haalt met 14.000 medewerkers een omzet van € 2,8 miljard. Ook smeedfabrieken en -persen komen uit de koker van SMS, met hoofdzetel in Düsseldorf. Dat laatste verklaart natuurlijk de interesse van SMS voor 3D metaalprinten.

 

AM opschalen naar serieproductie

Onder de titel Scale4series gaat SMS samen met Additive Industries een concept uitwerken van een toekomstige AM fabriek. Momenteel wordt in Mönchengladbach een installatie ontwikkeld voor de productie van metaalpoeders voor additive manufacturing. Eind dit jaar zal de nieuwe pilotplant klaar zijn. ” Daarom willen we nu samenwerken met Additive Industries om AM op te schalen naar serieproductie”, aldus Norbert Gober, vice president R&D van de Duitse groep. Het idee is om een volledig geïntegreerde AM fabriek te bouwen, waarbinnen het proces van poederproductie tot en met nabewerken van AM stukken onder één dak gebeuren. “Scale4series beoogt een geïntegreerde fabriek voor additive manufacturing”, aldus Gober.

 

Scale4series

 

Van grondstoffen tot eindproduct onder één dak

In de praktijk komt dit erop neer dat aan de ene kant de grondstoffen voor het poeder de fabriek binnen komen. In de installatie van SMS worden de poeders geatomiseerd met zuiver argon. Poederanalyse en classificering gebeuren eveneens in de productielijn. De meerdere Metalfab1 systemen in de fabriek worden rechtstreeks vanuit de poederproductie van materiaal voorzien. Ook post processing als heat treatment, HIP, 5-assig CNC frezen en een eindcontrole worden in de fabriek geïntegreerd. “We willen de fabriek zo bouwen dat we van grondstoffen naar eindproduct gaan. Dat is onze visie voor de toekomst”, zo legt Norbert Gober uit. Reken er niet op dat dit op korte termijn gerealiseerd zal worden, maar hij ziet in het komend decennium wel zo’n fabriek voor zich.

 

De officiële start van de samenwerking: Guido Kleinschmidt (Member of the Managing Board of SMS group);  Norbert Gober (Vice President Research and Development, SMS group, 2e van rechts); Daan Kersten (CEO, Additive Industries, 3e van rechts); Markus Hüllen (Vice President 3D Competence Center, SMS group) and Bernhard Steenken (Corporate Development, SMS group).

 

Betekenis voor bestaande supplychains?

Het voordeel zit niet alleen in een veel efficiëntere logistiek, maar ook in het gemakkelijker controleren van de hele supply chain die immers in één hand ligt. Met name bij toepassingen waaraan extreem hoge kwaliteitseisen worden gesteld, evenals traceerbaarheid, schept Scale4series heel nieuwe kansen. Toch denkt Daan Kersten niet dat huidige supplychains in de maakindustrie met een dergelijk concept volledig aan de kant worden geschoven. “Ze zullen naast elkaar blijven bestaan.”

FOTO: zo kan een toekomstige geïntegreerde AM fabriek er uit zien volgens de beide ondernemingen. (Foto’s SMS Group)

 

Back to top button