Materials

Outokumpu start productie AM-poeders op basis van schroot

De Finse staalproducent Outokumpu neemt begin 2022 een poederatomisatiefabriek in gebruik. Met onder andere schroot als feedstock, gaat het hiermee AM-poeders produceren. SMS Group biedt de fabriek op abonnementsbasis aan de Finnen aan.


SMS Group biedt fabriek voor AM-poeders aan als abonnement

Outokumpu ziet additive manufacturing als een groeimarkt. Metaalpoeders zijn volgens Philip Salfeld, manager Strategic Investment bij de staalproducent, een innovatieve applicatie die nieuwe klantsegmenten creëert voor Outokumpu. In de fabriek zullen verschillende legeringen AM-poeders geproduceerd gaan worden, waaronder nikkel- en superlegeringen en cobaltchroom, maar ook RVS en legeringen op basis van koper.

Inerte omgeving

Het gaat om een complete poederatomisatie installatie, waarbij het volledige proces in een inerte omgeving plaatsvindt. Tijdens het proces kunnen monsters worden genomen en materiaal worden toegevoegd, zonder dat de atmosferische omstandigheden hierdoor veranderen. Dit komt de kwaliteit van de poeders ten goede. Na de vorming van de poeders worden ze nog steeds in een inert gas naar een cycloon getransporteerd, waar de poeders gescheiden worden van het gas en verzameld in containers.

Fabriek als abonnement

Het bijzondere aan de deel tussen Outokumpu en SMS Group, is dat de Duitsers de fabriek voor eigen rekening bouwen en eigenaar blijven. De Finnen betalen naar rato van de productie. De Duitse fabrikant van installaties voor de staalproducerende industrie kiest voor businessinnovatie op basis van IT-technologie. “Met dit prestatie gebaseerd contractmodel verkennen we braak liggend terrein. Het abonnementsmodel biedt beide bedrijven de kans zich te concentreren op de eigen kerncompetentie om succesvol in de markt te zijn”, zegt Tobias Brune, hoofd AM & Powder Metallurgy bij SMS Group.

Back to top button