3D printmarkt

3D printermarkt hervat groei

Cijfers over het 3e kwartaal van 2017 laten zien dat de verkopen van industriële 3D printers weer de weg omhoog hebben gevonden. In dit segment werd in het 3e kwartaal 22% méér 3D printers verkocht dan een jaar eerder. De desktopmarkt liet een spectaculaire groei van liefst 44% zien. Dat blijkt uit cijfers van Context. “De 3D printermarkt zelf groeit weer. Deze trend belooft veel voor het nieuwe jaar”, zegt Chris Connery, vice president Global Analysis bij Context.

 

HP wint fors marktaandeel; GE Additive koploper metaalmarkt

Context, een Brits marktonderzoekbureau, gaf bij de presentatie van de cijfers over het 2e kwartaal van 2017 al aan een ommekeer in de markt voor industriële / professionele systemen te verwachten. De onderzoekers tellen alle 3D printers duurder dan $5000 mee als een professionele / industriële machine. Deze omslag is er daadwerkelijk gekomen in het 3e kwartaal. Door de goede gang van zaken vertoont ook het verkoopaantal over de eerste 9 maanden van het afgelopen jaar een lichte groei: 2 procent.

 

HP 3D printer

HP wint snel marktaandeel met de 4200 machines.

 

Top 5 in omzet

De sterke toename is met name te danken aan HP, Carbon en GE Additive, concludeert het onderzoeksteam. En dat zie je ook terug in de ranglijst gemeten naar omzet. Stratasys staat nog steeds aan kop met een omzet in Q3 van net iets meer dan $100 miljoen. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, groeide de omzet van Stratasys met 4%. Daarmee heeft het concern een marktaandeel van 24%. Dat is wel fors lager dan de 30% in Q2. EOS staat nog steeds op de tweede plek met een geschatte omzet van ruim $73 miljoen, liefst 18% meer dan het jaar daarvoor. EOS zag het marktaandeel licht groeien naar 17% (van 16%).

 

HP stoot door naar 3e plek

Twee van de drie nieuwkomers die de verkopen een impuls geven, staan op plek 3 en 4. HP is in het 3e kwartaal doorgestoten naar een 3e plaats volgens de cijfers van Context. Met een omzet van net geen $39 miljoen haalt HP als nieuwkomer een marktaandeel van 9%. Dat is net zoveel als GE Additive, dat ruim een miljoen dollar minder omzet heeft geboekt. Vergeleken met Q2 verdrievoudigt HP de omzetcijfers, terwijl GE Additive zo’n 10% groeit. Voor dit laatste concern – met Concept Laser en Arcam als merken – betekent dit wel een groei van jaar op jaar met 49%. Grote verliezer in de top 5 is 3D Systems, met een omzet van $29,4 miljoen een daling met 11%.

 

Kunststofprinters veruit het meest verkocht

Context heeft ook een uitsplitsing naar kunststof en metaal gemaakt. De industriële markt wordt gedomineerd door kunststof: 84% van alle verkochte machines. Stratasys blijft de dominante partij in dit segment, gevolgd door 3D Systems, EnvisionTec, HP en Carbon. Bij de 3D metaalprinters liggen de kaarten er heel anders bij. GE Additive is hier de marktleider, gevolgd door EOS, SLM Solutions en Trumpf en daarna 3D Systems.

 

De Figure 4 cel die 3D Systems in 2018 op de markt brengt, kan een impuls geven aan de AM markt, aldus Context.

 

Context verwacht in 2018 sterke markt

Deze cijfers zijn volgens Chris Connery veelbelovend voor 2018. De industriële 3D printermarkt lijkt dit jaar voorbestemd voor groei. Nieuwkomers zoals Desktop Metal zullen een heel nieuw segment doen groeien, dat van laag geprijsde 3D metaalprinters. GE Additive gaat volgens de marktonderzoeker ook de grenzen verschuiven, terwijl HP en Carbon volgens hem de transitie van 3D kunststof printen naar mainstream manufacturing verder zullen leiden. Stratasys en 3D Systems moeten echter niet uitgevlakt worden in de markt voor kunststof printers. Stratasys komt dit jaar met nieuwe oplossingen voor kunststoffen zoals het H2000 infinite build systeem. En 3D Systems introduceert dit jaar de definitieve versie van Figure 4 platform voor seriematig SLA printen. Context verwacht dan ook een sterke markt in 2018.

FOTO: de nieuwe EOS P 500 printer zit nog niet in de recente kwartaalcijfers verwerkt. EOS heeft deze pas half november officieel geïntroduceerd.

Back to top button