3D printmarktManufacturers

Markt semi-professionele 3D printers ‘explodeert’

Als de fabrikanten van industriële 3D printers tevreden mogen zijn over de groeicijfers, dan hebben de fabrikanten in het personal / desktop segment helemaal geen reden tot klagen. De producenten van printers onder $5000 verkochten in het 3e kwartaal 44% meer printers. Net geen 115.000 stuks. Marktonderzoekbureau Context ziet echter een explosieve groei in het semi professionele segment. Dat tekent zich af als een nieuw segment in de AM markt.

 

Nederlandse fabrikanten als Ultimaker en Leapfrog doen het goed

De 3D printermarkt doet het op alle fronten goed, aldus het Britse onderzoekbureau Context. Lees hier hoe de fabrikanten van professionele / industriële 3D printers het in het 3e kwartaal van 2017 gedaan hebben. Sommigen vinden de groei onder professionele gebruikers tegenvallen. de vraag is gerechtvaardigd of dit zo is?

 

Semiprofessioneel marktsegment groeit 162 procent

De analisten van Context maakten tot nog toe in hun marktrapporten altijd onderscheid tussen desktop / personal printers, machines die minder dan $5000 kosten, en de duurdere systemen, de professionele / industriële printers. Ze zien echter een nieuw marktsegment ontstaan. Ze noemen dit de Professional klasse, met prijskaartjes tussen $2500 en $20.000. Dit marktsegment is in de eerste 9 maanden van 2017 met liefst 162 procent gegroeid. Van de vijf fabrikanten die specifiek in dit segment worden genoemd, komen er twee uit Nederland; Ultimaker en Leapfrog. Context ziet Ultimaker opschuiven naar het duurdere segment, wat de relatieve prijsinelasticiteit in dit segment onderstreept. Dit is een conclusie die stilaan door meerdere partijen bevestigd wordt. Met name FDM printtechnologie is in de prijsrange van 4 tot 10 mille aan een opmars bezig. Dat wordt nog eens versterkt doordat materiaalproducenten zoals Sabic en BASF in deze markt stappen. In de komende editie van 3D Print magazine kun je meer hierover lezen met onder andere artikelen over Ultimaker, Innofil3D en Sabic.

 

Nieuwkomers, zoals Sintratec dat desktop SLS printers bouwt, profiteren van de explosieve groei van het semi professionele segment in de 3D printermarkt.

Goedkoop loopt hard

Terug naar de studie van Context. In het segment onder de $5000 groeien de verkopen hard. Van de 115.000 verkochte printers in Q3 2017, zijn er bijna 27.000 verkocht door Monoprice. Monoprice is een Amerikaanse online retailstore die consumentenelectronica onder eigen private label verkoopt. Sinds anderhalf jaar is het bedrijf in handen van een Taiwanese onderneming. Volgens Context heeft Monoprice het groeiend marktaandeel te danken aan uitbreiding van het portfolio en de start van de uitrol van wereldwijde distributie.

 

Marktaandeel Ultimaker 7%

XYZPrinting (dat ook in de professionele markt is gestapt) is de tweede speler in dit segment met 16.790 verkochte units in het 3e kwartaal, goed voor 15% marktaandeel. Wanhao is 3e met iets meer dan 9000 verkochte units, gevolgd door Ultimaker op een 4e plek met net geen 8.000 verkochte 3D printers in het 3e kwartaal. Dat is goed voor 7% marktaandeel. Winplus neemt de 5e plaats in beslag met 4930 verkochte units.

 

Back to top button