
3D printen: Unlimited kansen, niks doen grootste bedreiding
3D Print magazine start de 5e jaargang. OK, de 1e was kort, één editie. Met ons stapten eind 2014 meerdere partijen in, in de overtuiging dat de markt ging groeien. Een aantal is alweer verdwenen, velen hebben hun ambities drastisch bijgesteld. De markt is nog niet wat vier, vijf jaar geleden werd verwacht. En toch: er speelt iets.
Deutsche Bahn wil eind dit jaar 14.000 reserve onderdelen hebben geprint. Porsche Classic gebruikt lasersmelten en SLS om klassiekeronderdelen te produceren. Bij deze Duitse bedrijven beginnen de 3D printers beetje bij beetje de voorraden te vervangen. En in de Benelux hoor je ook geluiden dat bedrijven de meerwaarde beginnen in te zien.
[box] De inhoud van deze editie:
- 3D printmarkt in de Benelux: langzame maar gestage groei
- Slaat Flam3D de vleugels uit naar Nederland?
- Hebben metaalpoeders een sleutelrol in de doorbraak van 3D metaalprinten? ABN AMRO zocht naar antwoorden
- De marine wil 3D printers in de standaard uitrusting aan boord. Waarom?
- RapidPro 2018: industrialisatie en tooling
- VKC-Centexbel onderzoekt de mogelijkheden van gepersonaliseerde kleding dankzij 3D printen
- Kozijnenmaker Deceuninck zet 3D printen breed in voor de productie van raamkozijnen
- Moogue ontwikkelt webbased 3D configurator: laat de klant zelf tekenen
- Fieldlab Medical 3D brengt medische onderzoekswereld en maakindustrie samen
- Komen knie en lever straks uit de 3D printer?
- FMI start serieproductie 3D geprinte orthopedische implantaten
- AM portfolio Sabic maakt 3D printen industrierijp
- Paul Heiden, vice president Ultimaker: ook in de productie nummer 1 worden
- Wat onderscheidt de technologie van XJet? M&M’s versus een basketbal
- Innovaties tillen FDM printen naar industrieel niveau
- GOM 3D scanner optimaliseert het 3D print productieproces
- Innofil3D in Emmen voor BASF het wereldwijde filamentplatform
- Bij Protiq bevat al de helft van de spuitgietmatrijzen AM delen
- Steeds meer AM tools in designsoftware van SolidWorks
- Multilasertechnologie in TruPrint 1000 van Trumpf
- Wie wint de TechniShow Innovation Award: Renishaw of Trumpf?
[/box]
De komende tijd gaan we steeds meer concrete toepassingen van 3D printen zien. In de maakindustrie, in de zorg, in de retailindustrie, overal. Het is toch logisch dat zo’n omslag niet overnacht tot stand komt. En verwacht ook nu niet dat de 3D metaalprinters opeens in aantallen gelijk CNC 5-assige bewerkingscentra verkocht gaan worden. Nee, bedrijven stappen voorzichtig in. Willen de investeringen beperkt houden. Vandaar dat onderzoeksbureau Context begin dit jaar een nieuw marktsegment definieerde: semi professionele 3D printers, tussen 2500 en 20.000 dollar. Daar zal de komende jaren de groei versnellen. En dan maken bedrijven als ze eenmaal ervaring hebben, vanzelf wel de overstap naar de duurdere systemen. Maar hou ook rekening met verschuiving van materialen. Moet het aluminium zijn?
De koplopers beginnen de technologie te ontdekken. Maar hoe krijgen we de rest mee? Jammer genoeg moest ik onlangs verstek laten gaan bij de kick off van het LIOF project 3D printen voor MKB. Ik had mijn presentatie willen afsluiten met de opmerking dat ‘niks doen de grootste bedreiging’ is. Zonder dat ik hem zelf heb uitgesproken, is de boodschap die middag opgepikt. Want niks doen is de grootste bedreiging! Op twee krukken kon ik een week later gelukkig wel in het vliegtuig stappen naar Solidworks World in LA. Daar presenteerde Unlimited Tomorrow van de net 22 jaar geworden Easton LaChapelle zijn plannen, gesteund door Dassault Systèmes en Stratasys. Easton en zijn team hebben een gepersonaliseerde robotprothese voor mensen zonder onderarm ontwikkeld. Dit jaar wil hij de eerste 100 protheses maken voor 5000 dollar per stuk. De huidige aanbieders uit de medische industrie vragen er minstens 80K voor.
Niks doen is de grootste bedreiging.
Franc Coenen, hoofdredacteur
[button link=”https://issuu.com/54umedia/docs/3d_print_magazine_maart_2018/4″ type=”big” newwindow=”yes”] 3D Print magazine digitaal[/button]