Technology

Wie wint de Rapidpro Startup Award 2018?

Op RapidPro 2018 staan komende week 7 startups. 3 Hiervan zijn genomineerd voor de RapidPro Startup Award: Printec, Borges en 10 XL. Ze zijn totaal verschillend: van een XL FDM printer en een elektronicaprinter tot en met 3D software met kunstmatige intelligentie. Wie wint?

 

Voltera V-One 3D printer voor elektronica

De Voltera V-One is een 3D printer voor ontwikkelaars van elektronica. Ze hoeven niet meer weken te wachten op hun printplaten om te testen. Binnen een uur kan een complete printplaat klaar zijn. Met de microdoseerknop 3D print de Voltera V-One de banen met een eigen inkt. Deze bestaat voor 90 procent uit zilver. De speciale samenstelling maakt het mogelijk om schakelingen te printen op glas, flexibele kunststoffen en andere materialen. Nadat de inkt is uitgehard, kan de printkop worden gewisseld en kan de soldeerpasta worden geplaatst. Daarna worden de componenten handmatig geplaatst en na nog een keer uitharden op de ingebouwde hotplate, is de printplaat klaar. Voltera V-One is een Canadese ontwikkeling, die door PrinTec naar de Benelux wordt gehaald. PrinTec is een toeleverancier voor elektrotechnici.

 

 

Borges: kunstmatige intelligentie en 3D printen

Borges werkt sinds 2015 aan software die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om de fysieke en digitale wereld met elkaar te verbinden. 3D printen is het symbool van de 4e industriële revolutie. Maar hoeveel engineers slagen er daadwerkelijk in om de vormvrijheid die 3D printen biedt maximaal te benutten? Het Borges systeem maakt deze tools toegankelijk voor iedereen. Met 3D Search worden objecten herkend op basis van hun functie. Momenteel is dat op basis van een CAD file waarin functies worden herkend. De volgende stap is dat de software vergelijkbare objecten in de databank zoekt. Met 3D Create kan iedereen het ontwerp aanpassen aan de hand van voorwaarden die men zelf belangrijk vindt. De volgende stap is dat de software automatisch op basis van de input betere designs

 

 

 

10XL: duurzaam 3D printwerk in een maatje groter

10XL ziet 3D printen in het groot. De startup print met een robot onderdelen tot 6 maal 2 maal 1,5 meter. Geprint wordt eventueel met gereycled plastic. Voor Gispen heeft 10 XL het frame van verschillende prototypes van een circulaire 2,5 zits bank geprint, met plastic uit hun eigen afvalstroom De circulaire gedachte is diep geworteld in de startup, want binnenkort gaat men een nieuwe bank 3D printen met materiaal afkomstig van plastic flessendoppen die ingezameld worden. De aanpak laat zien dat de 3D printtechniek van 10XL geschikt is voor het printen van grote functionele onderdelen en producten. Een nieuwe ontwikkeling bij het bedrijf is de integratie van een freesrobot in de 3D printlijn.

 

Innovatie komt van startups

Juist in de zich snel ontwikkelende 3D printindustrie zijn het vaak de startups die voor de echte innovaties zorgen. Daarom presenteren we ook de andere startups die je komende week op RapidPro in Veldhoven ontmoet.

 

3DInnovationcenter.nl: multimateriaal printer

3DInnovationcenter.nl is de opvolger van FabLab Maastricht. Was de Cartesio 3D printer van Mauk.cc de eerste 3D printer ontsproten uit deze organisatie, nu komt men met een opvouwbare multimaterial 3D printer. Het concept wordt inmiddels door ByFlow in Eindhoven op de markt gebracht als 3D printer voor voeding. De verwisselbare printkoppen kunnen een veelvoud van materialen aan: naast plasticfilamenten ook biorubber, porselein, siliconen, bronsklei en glasklei. Het wisselen van materiaal gaat eenvoudig doordat de geïntegreerde elektronica de printkop herkent en automatisch de instellingen van de 3D printer aanpast. 3DInnovationcenter.nl is gevestigd op de health campus in Maastricht. De nadruk ligt dan ook op de inzet van 3D printen voor zorgtoepassingen en agrifood.

 

Batchforce

Batchforce levert CNC en 3D print onderdelen, zonder over een enkele machine te beschikken. Batchforce koppelt namelijk via het online platform op een slimme manier inkopers van maakdelen aan toeleveranciers die capaciteit beschikbaar hebben en de gevraagde kwaliteit kunnen leveren. Het systeem coördineert het totale inkoop- en leveringsproces, waarbij transparantie naar beide partijen voorop staat. De kracht van het online platform is dat het een echt data gedreven organisatie is. Naarmate er meer orders via het platform worden afgewikkeld, des te beter maakt Batchforce de match. Het concept is een voorbeeld van distributed manufacturing.

 

K3D: 3D metaalprinten naar een hoger niveau brengen

K3D, het 3D printbedrijf dat begin 2018 uit Kaak Group is ontstaan, gaat de Nederlandse maakindustrie helpen om het 3D metaalprinten naar een hoger niveau te brengen. K3D in wil eind 2019 zo’n 5 industriële metaalprinters operationeel hebben in verschillende K3D Printing Technology Centres. Andere bedrijven kunnen hierbij aanhaken. Ze kunnen een deel van de capaciteit op de machine afnemen. Daarnaast kunnen ze profiteren van de kennis en ervaring die al met metaalprinten is opgedaan. Voor massaproductie is de technologie niet geschikt. Maar door gebruik te maken van de beschikbare ontwerptechnieken, meer geavanceerde krachtberekeningen én de kennis van het K3D team kunnen ook andere bedrijven met 3D metaalprinten kwalitatief hoogstaande producten realiseren.

 

 

The Bobbleshop: humor en techniek in een 3D print

The Bobbleshop combineert techniek en humor in een 3D print. Je wordt volledig gescand. Deze 3D file wordt geautomatiseerd verwerkt tot een 3D figurine die de klant eenvoudig kan aanpassen. Want het is de bedoeling een cartoon van jezelf te maken. Ter plekke krijgt de klant alvast een 2D print mee, als hij tevreden is over zijn cartooneske weergave. Even later krijgt hij een 3D bestand via de app op zijn smartphone. Nu kun je jezelf digitaal delen met vrienden en relaties. Binnen 10 dagen krijg je vervolgens de 3D geprinte figuur van jezelf thuis bezorgd, als blijvende herinnering.

De jury bestaat uit Kris Binon (Flam3D), Franc Coenen (3D Print magazine), Ron van Dijk (RD Consulting), Dennis Liefering (voorheen Canon en Brillant Technology) en de branchevereniging RapidPro.

De winnaar wordt 7 maart op RapidPro bekend gemaakt.

FOTO: 3D printen en businessinnovatie: The Bobbleshop

Back to top button