Technology

10XL wint RapidPro Start-up Award

10XL heeft de RapidPro Start-up Award 2018 gewonnen. het 3D printbedrijf dat met robots grote werkstukken 3D print, heeft de award te danken aan het feit dat men duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het materiaal is namelijk gerecycled kunststof.

 

De jury is onder de indruk van de duurzaamheidsinsteeek die 10XL kiest bij het 3D printen van grote werkstukken. Dat zei Els van de Ven van het Mikrocentrum bij het bekendmaken van de winnaar. “De 3D printtechnologie van 10XL is op zich niet uniek, het feit dat er met gereycled kunststof wordt geprint wel”, zo verwoordde ze de mening van de jury. 10XL verwerkt direct vanuit de shredder het kunststof in de printer. Daarmee sluit het bedrijf aan op de uitgangspunten van een circulaire economie.

 

10XL

Het van gerecycleerde kunststof geprint bankstelframe.

 

Circulaire economie

Op RapidPro toonde 10XL onder andere het bankstelframe dat momenteel in serie wordt geproduceerd voor Gispen. Joep Grapperhaus, chief technology officer: “Hierachter zit het idee van circulaire economie. Per bank verwerken we 50 kilo gereycled materiaal. Als de bank over een aantal jaren aan het einde van de levensduur is, wordt het frame teruggenomen en opnieuw gereycled. We kunnen het dan voor een andere toepassing inzetten.” Voor de zelf ontwikkelde printkkop levert dit materiaal geen enkel probleem.

 

De drie nomineerden: van links naar rechts Joep Grapperhaus (10XL), Hans van Toor (Borges) en Robert Joosten (PrintTec). 10XL ging uiteindelijk aan de haal met de award.

 

Andere nominaties

De andere nominaties waren er voor Borges en PrintTec. Borges ontwikkelt software die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie waarmee de fysieke en digitale wereld aan elkaar worden geknoopt. PrintTec lanceerde op RapidPro de PCB printer van Voltera, waarmee ontwikkelaars binnen enkele uren hun eigen elektronica kunnsn 3D printen.

FOTO: Joep Grapperhaus samen met Els van de Ven tijdens de prijsuitreiking.

 

Back to top button