3D printmarkt

Groei AM industrie jaagt salarissen de hoogte in

De salarissen van AM professionals zijn het afgelopen jaar wereldwijd met gemiddeld 9% gestegen. In de VS zagen de R&D en engineering medewerkers hun salaris het sterkst stijgen: met 24%. In Europa gingen de service engineers er gemiddeld 20% op vooruit. De groei van de AM industrie waarop de bedrijven zich voorbereiden, jaagt de salarissen de hoogte in. Want zo groot is de vijver van AM specialisten wereldwijd niet.

 

Alexander Daniels Global: War for Talent

Deze cijfers zijn afkomstig uit het salarisonderzoek 2017 door Alexander Daniels Global. Alexander Daniels Global is een recruitmentbureau, gespecialiseerd in de additive manufacturing industrie en aanverwante hightech industriën, dat ook professionals ondersteunt in hun carrière. De afgelopen maanden heeft het onderzoek gedaan naar zowel de salarisontwikkelingen in de 3D printindustrie alsook de knelpunten die zich op deel van de arbeidsmarkt aftekenen. Ondanks dat de groei van de 3D printindustrie is afgezwakt, ziet het bureau een toename van het aantal fabrikanten van 3D printers. “Dat betekent dat veel nieuwe bedrijven medewerkers vragen. Bestaande bedrijven internationaliseren en hebben in de regio’s waarin ze actief worden professionals nodig.”

 

Opwaartse druk op salarissen

The War for Talent. Die titel geeft Alexander Daniels Global het salarisonderzoek in de AM industrie mee. Een terechte titel, als je de conclusies leest. Het groeitempo van de 3D printindustrie versnelt. En dat zorgt voor opwaartse druk op de salarissen van bepaalde AM specialisten. “Salarisniveaus gaan omhoog naarmate de War for Talent intensiveert””, zegt Nick Pearce, directeur en oprichter. Toch is volgens hem geld niet de grootste drijfveer voor de meeste werkzaam in deze industrie. De grootste groep specialisten zit volgens de onderzoekers in Noord Amerika (40%), op de voet gevolgd door Europa (36%) en Azië (16%). Bijna de helft van de professionals werkt in R&D en engineering, 28% in sales en 14% in applicatieontwikkeling en consulting.

 

Salarisvergelijking tussen sales engineers (Bron AD Global)

 

Goed betaalde banen

De AM industrie betaalt niet slecht. Die conclusie mag je wel trekken op basis van het onderzoek, waaraan meer dan 6500 professionals hebben meegedaan. In Europe verdient een service engineer met 5-10 jaar ervaring in een managementfunctie gemiddeld € 85.000. Sales engineers met dezelfde ervaring verdienen in Europa iets meer (€ 88.000), tegenover $ 135.000 in de VS voor iemand met dezelfde vaardigheden en ervaring. Volgens de onderzoekers zijn ervaring salesmedewerkers de meest gezochte groep in de AM industrie. Met name sales medewerkers met technische achtergrond. Daar willen werkgevers meer betalen om toptalent aan te trekken.

 

AM industrie wordt volwassen

De onderzoekers van het recruitmentbureau denken uit verschillende onderdelen van de salarisontwikkelingen af te leiden dat de AM industrie volwassen wordt. Bijvoorbeeld aan de stere groei van de salarissen van junior applicatie engineers. In de VS stegen deze salarissen met gemiddeld 27%. In Europa bleef de groei voor deze groep beperkt tot 13%. Een junior applicatie engineer (0-2 jaar ervaring) gaat hier toch met gemiddeld € 43.000 per jaar naar huis. Opvallend is dat salarisgroei bij de softwarespecialisten nog bescheiden is: gemiddeld 14% in Europa, het Midden Oosten en Afrika. De groei is volgens Alexander Daniels Global toe te schrijven aan het toenemend belang van software.

 

Personeelsbehoefte in 2018

In het onderzoek is ook gekeken naar de personeelsbehoefte dit jaar. Twee op de drie bedrijven zegt vooral salesmedewerkers te zoeken. 44% gaat R&D en engineering talent aannemen, 27% software specialisten en 23% servicemedewerkers. Daarnaast zit je als materiaaltechnoloog goed: deze specialisten zijn gevraagd. Je zou denken dat in zo’n omgeving waar de strijd om talent volop bezig is, salaris de belangrijkste drijfveer is.

 

Geld is niet het enige dat telt.

 

Carrièrekansen net zo belangrijk als geld

Dat klopt gedeeltelijk: 70% van de deelnemers aan de studie zegt dat salaris een drijfveer is om van baan te veranderen. Maar 65% noemt ook de carrièremogelijkheden als belangrijke reden. En voor net zoveel mensen is de tijd die ze aan het woon-werkverkeer besteden een reden. Bijna een op de drie zoekt vooral interessante projecten: daarvoor willen ze wel van werkgever veranderen.

 

EOS meest in trek

En waar wil het talent dan graag werken? De onderzoekers zeggen dat EOS het vaakst genoemd wordt als een spannend bedrijf om te werken. De meest attractieve werkgever in deze industrie was vorig jaar echter HP, op de voet gevolgd door SLM Solutions en GE Additive.

Wil je meer weten? Hier kun je het rapport downloaden

 

Back to top button