Applications

Ultimaker stroomlijnt productie assemblagetools VW Autoeuropa

Voor de productie van montagehulpmiddelen, opspanmiddelen en andere assemblagetools, zijn 3D filamentprinters breed inzetbaar. VW dochter Volkswagen Autoeuropa, verantwoordelijk voor iconische modellen als de Scirocco, zet Ultimaker 3D printers in om de workflow te stroomlijnen. En om de assemblage handelingen ergonomisch gezien gezonder te maken voor medewerkers.

 

Volkwagen Autoeuropa 3D print assemblage gereedschappen in huis

Casper de Vries van Ultimaker beschrijft op de site van de Nederlandse 3D printerfabrikant hoe je met de inzet van relatief eenvoudige 3D filamentprinters de efficiency in de productie kunt verbeteren. Volkswagen Autoeuropa 3D print met 7 Ultimakers dagelijks hulpmiddelen voor in de assemblage-afdelingen. Hierdoor is men voor tooling, jigs en andere zaken niet meer afhankelijk van externe leveranciers. Dat levert niet enkel kostenbesparingen op, vooral de doorlooptijd wordt hierdoor korter. Van enkele weken tot een paar dagen, aldus De Vries.

 

Een hulpmiddel voor de montage van het kleine raampje bij de A-zuil van de auto.

Groter potentieel dan alleen prototyping

Volgens hem toont de case bij VW aan dat 3D printen een veel groter potentieel in de automotive industrie heeft dan alleen voor het maken van prototypes. Zelfs complexe designs zijn snel realiseerbaar. Aanpassingen kunnen snel doorgevoerd worden, zonder lange doorlooptijden of extra hoge kosten. Op dit moment zet Volkswagen Autoeuropa 7 3D printers van Ultimaker in. Hiermee wordt 93% van de gereedschappen die tot voor kort extern werden gemaakt, nu in huis geproduceerd.

 

Kostenbesparing loopt sterk op

Daarmee werd aan de kant van ontwikkelingskosten al een besparing van 91% gerealiseerd en een doorlooptijdverkorting van tot 95%. De fabriek schat de totale besparing verleden jaar op € 150.000. Dit jaar loopt dit op naar een kwart miljoen euro.

 

Dit hulpmiddel voor het beschermen van de velgen bij de montage werd eerst extern ingekocht voor € 800. Nu 3D print VW het onderdeel voor € 21. Doorlooptijd van de ontwikkeling en het printen: 10 dagen.

Ergonomisch betere hulpmiddelen

Afgezien van de kostenbesparingen en de kortere doorlooptijd voor de assemblagetools, blijken deze ergonomisch veel beter afgestemd te zijn op de individuele medewerkers. Ook suggesties van de medewerkers kunnen eenvoudiger in de designs verwerkt worden. Iteraties zijn immers snel door te voeren. Volgens Luis Pascoa, pilot plant manager bij Volkswagen Autoeuropa, kunnen maakbedrijven met desktop 3D printers hun productie stroomlijnen en een efficiency niveau bereiken dat voorheen onmogelijk was.

Lees hier de hele casestudy van Ultimaker

FOTO’s Ultimaker

Back to top button