3D printmarktManufacturers

NPM Capital wordt eigenaar van Ultimaker

De Nederlandse investeringsmaatschappij NPM Capital neemt een meerderheidsbelang in de Nederlandse 3D printerfabrikant Ultimaker. NPM Capital is het investeringsvehikel van SHV, de multinational van de familie Fentener van Vlissingen. Hoe groot de kapitaalsinjectie is, maken de partijen niet bekend. Ultimaker ( € 50 miljoen omzet) wil met het extra geld de productontwikkeling versnellen en extra investeren in verkoopkanalen.

 

Familiefonds Fentener van Vlissingen neemt meerderheidsbelang

Het is niet de eerste keer dat Ultimaker geld van investeerders aantrekt. Een jaar geleden kreegt de 3D printerfabrikant een lening van 15 miljoen euro van de Europese Investeringsbank. Ook kreeg de onderneming destijds middelen uit het InnoFin fonds, een Europees investeringsfonds voor midcap ondernemingen. Nu komt dus een van de rijkste families van Nederland aan boord met extra groeikapitaal.

 

Lange termijn strategie

Ultimaker CEO Jos Burger: “Het bedrijf heeft een sterke reputatie als een toegewijde, langetermijninvesteerder. NPM Capital heeft een flexibele investeringshorizon met een focus op waardecreatie op lange termijn.” Doordat NPM Capital niet gedreven wordt door een snelle exit, kan Ultimaker zich volgens Burger concentreren op de groei in een tempo dat de markten verwachten. De 3D printerfabrikant investeert het geld zowel in versnelling van productontwikkeling als uitbreiding van verkoopkanalen en marketing. Daarmee wil het de positie op de fel bevochten wereldmarkten verstevigen. Ultimaker heeft momenteel verkooppunten in meer dan 100 landen. Vestigingen zijn er zowel in Nederlands als de VS. Er werken meer dan 300 medewerkers. De netto omzet bedraagt volgens de informatie van NPM Capital momenteel € 50 miljoen. De drie oprichters van Ultimaker, Martijn Elserman, Erik de Bruijn en Siert Wijnia blijven aandeelhouders.

Ultimaker

Ultimaker is in veel industriële sectoren actief, zoals in de automobielindustrie bij Autoeuropa.

Technologische groeiplatformen

Voor NPM Capital is Ultimaker een investering in een zeer aantrekkelijke markt, vindt Bart Coopmans, directeur bij NPM Capital: “Ultimaker past perfect in onze strategie om te investeren in technologische groeiplatformen. We geloven dat Ultimaker een duurzaam, competitief voordeel heeft door haar geïntegreerde platform van hardware, software, materialen en ondersteunende diensten.” Volgens hem heeft het bedrijf in combinatie met de sterke community een goede positie om verder te groeien. NPM Capital, dat deel uitmaakt van de familiemultinational SHV, wordt meerderheidsaandeelhouder.

Foto: de fabriek van Ultimaker.

 

Back to top button