ApplicationsMaterials

Minder productiestilstand dankzij 3D geprinte onderdelen van nylon 12CF

Door een metalen component van de verpakkingslijn te vervangen door een met nylon 12CF geprint vervangingsonderdeel, loopt de productie van onder andere Johnny Doodle chocoladerepen bij The Chocolate Factory in Rotterdam veel beter door dan voorheen. 3D printservicebureau Visual First produceert de spare parts met het FDM Nylon 12CF materiaal op een Stratasys 450mc FDM 3D printer.

 

The Chocolate Factory Metalen vervangt machine-onderdelen door Stratasys Nylon 12CF geprinte stukken

Metaalverwerkende bedrijven kijken, als het om additive manufacturing gaat, dikwijls naar AM technieken om metalen componenten te maken. Voor kritische componenten in bepaalde sectoren is dat absoluut een techniek om in de gaten te houden. Veel metalen componenten in de machinebouw kunnen echter best vervangen worden door 3D geprinte kunststof producten. FDM printenis dikwijls een goed alternatief, zoals blijkt uit de ervaringen van de Rotterdamse chocoladefabrikant.

 

Met carbon gevuld filament

Voor The Chocolate Factory is het cruciaal dat de machines altijd draaien. Het Rotterdamse bedrijf maakt chocoladerepen voor private labels. “Zeker in hektische perioden zoals rond de Kerstdagen”, zegt Carl van der Rijzen, eigenaar van Visual First. Het 3D printservicebureau print voor de chocoladefabriek reserveonderdelen voor de verpakkingslijnen met een van de meest recente materialen die Stratasys voor de Fortus mc reeks heeft ontwikkeld. FDM Nylon 12CF is een composiet, die voor 35% gevuld is met koolstofvezels. Hieraan ontleent het materiaal de goede mechanische eigenschappen. “Het materiaal is absoluut onbuigbaar”, zegt Van de Rijzen.

 

Visual First levert on demand spareparts voor verpakkingslijn

Juist deze eigenschappen maken het geschikt om metalen componenten te vervangen, zoals in de lijn bij The Chocolate Factory. Een haakvormig onderdeel dat de verpakte repen iets optilt en op een conveyor duwt, gaat echter regelmatig stuk. Als de repen niet precies goed worden aangevoerd, verbuigt het metalen onderdeel. Gemiddeld moet het drie keer in de maand vervangen worden. Omdat elk onderdeel verschillend is en met de hand wordt gemaakt, is de levertijd lang. Vaak tot een maand. “Met de Stratasys 3D printer kunnen we op maat gemaakte vervangingsonderdelen on demand produceren. En deze zijn net zo effectief als de metalen componenten”, legt Carl van der Rijzen uit. “We printen en leveren de onderdelen binnen een week aan The Chocolate Factory, wat van vitaal belang is voor de conitnuïteit van hun productielijn.”

 

Visual FirstHoge stijfheid en laag gewicht

Het 3D geprinte nylon onderdeel onderscheidt zich door de hoge stijfheid in verhouding tot het lage gewicht. Dat resulteert in een extreem stijf onderdeel, geprint met Stratasys Nylon 12CF. Carl van Rijzen: “Het onderdeel heeft alle testen doorstaan. En ze hebben meerdere productiecycli doorstaan. De chocoladefabriek beschikt nu over meer productiecapaicteit danzij het vervangen van een metaken machinecimponent door een 3D geprint onderdeel.” De engineer van Visual First heeft bovendien het design aangepast, mogelijk doordat het 3D geprint wordt. Dit resulteert in een onderdeel dat aanzienlijk lichter is dan het metalen onderdeel. Bovendien kosten de onderdelen in 3D geprinte vorm 60% minder dan de metalen onderdelen.

 

Nu ook mallen 3D printen?

The Chocolate Factory is zo onder de indruk van de kwaliteit van het Stratasys materiaal, dat Visual First nu aan een opdracht werkt om de gietmallen waarin de chocola wordt gegoten, te gaan 3D printen. “Met 3D printen kan het bedrijf de productontwikkeling verder versnellen omdat ze sneller een prototype hebben om mee te testen”, zegt Van de Rijzen. Bij Stratasys zegt Nadav Sella, hoofd Emerging Solutions businessunit, een toename te zien van de vraag naar 3D geprinte functionele onderdelen en vervangingsdelen voor machines. “Speciaal voor verpakkingsmachines. Deze vragen een hoge mate van maatwerk. In veel gevallen kunnen we met additive manufacturing niet alleen tijd en kosten besparen, maar de verpakkingslijnen ook efficienter maken door gewicht te verminderen, het ontwerp te vereenvoudigen en de functionaliteit te verhogen.”

In de Benelux wordt Stratasys vertegenwoordigd door Seido Systems.

 

 

Back to top button