Materials

Högenäs versterkt positie in AM poedermarkt

Högenäs heeft de positie als fabrikant van metaal- en keramische poeders voor additive manufacturing versterkt. Naast de overname van een Zweedse start-up met een nieuwe technologie voor het atomiseren van poeders, wil het concern ook de poederdivisie van HC Starck overnemen.

 

Poederfabrikant koopt veelbelovende start-up én divisie van HC Starck

Eind 2017 heeft Högenäs Metasphere Technology gekocht. Dit Zweedse bedrijf uit 2009 heeft een nieuw type reactor ontwikkeld voor het atomiseren van metaalpoeders, carbides en keramische poeders. De verschillende metalen worden in de reactor op zeer hoge temperatuur gesmolten. Ook de centrifugaalkrachten spelen een rol in het productieproces van de start-up. Hierdoor haal je een hoge zuiverheidsgraad van én worden de poeders perfect rond. Dankzij de hoge temperatuur kan de reactor ook materialen verwerken die anders niet geatomiseerd kunnen worden. Specifiek noemt Högenäs carbides en keramiek. De start-up slaagt er onder meer in om Wolfraam poeders te maken met een hardheid van meer dan 4200 HV.

 

Högenäs

Rechts Urban Rönnbäck, oprichter van Metasphere Technology in Luleå, links Högenäs CEO Fredrik Emilson.

Eerste productiereactor in aanbouw

De atomisatietechnologie van Metasphere staat op het punt om ingezet te worden in de productie van poeders voor de AM markt. Tot nog toe wordt alles in een pilot plant geproduceerd. Högenäs bouwt echter samen met de nieuwe dochter een volwaardige productieunit die in het eerste kwartaal van 2018 in gebruik wordt genomen. De poeders zijn met name geschikt voor toepassingen die aan slijtage en corrosie onderhevig zijn. Denk hierbij aan de olie- en gasindustrie en andere zware industrieën.

 

STC divisie van HC Starck

De tweede overname van Högenäs betreft de Surface Technology & Ceramic Powder divisie van het Duitse HC Starck. Deze divisie is gespecialiseerd in de productie van poeders voor zowel claddingpsocessen, additive manufacturing alsook keramische technieken. STC heeft twee productielocaties in Duitsland en haalde in 2016 een omzet van meer dan 100 miljoen euro. Fredrik Emilson, CEO van Högenäs, bestempelt deze overname als een strategische. “De overname van STC stelt ons in staat om nieuwe klantsegmenten in de luchtvaartindustrie te bereiken.” De overname van de divisie van HC Starck moet wel nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten. HC Stark was overigens minderheidsaandeelhouder in de start-up Metasphere Technology.

Back to top button