ManufacturersMaterials

Stratasys Nylon 12CF: carbon 3D printmateriaal vervangt metaal

Stratasys introduceert twee nieuwe materialen voor de FDM printers. Stratasys Nylon 12CF is een thermoplast gevuld met carbonvezels. De eigenschappen van het materiaal zijn dusdanig dat 3D geprinte kunststof onderdelen metalen varianten kunnen vervangen, aldus Stratasys. Het andere materiaal is Agilus 30, een reeks flexibele, rubberachtige materalen.

 

Stratasys Nylon 12CF zelfs geschikt voor omvorm gereedschappen voor metaal

 

Uitgerekend op de dag waarop Seido Systems op RapidPro voor het eerst de nieuwe F370 FDM printer van Stratasys toonde (bedoeld voor prototyping), kondigde Stratasys twee nieuwe materialen aan. Vooral het nieuwe met carbon vezels gevuld filament voor de Fortus 450mc schept hoge verwachtingen. FDM Nylon 12CF is het eerste high performance composietmateriaal dat Stratasys voor zijn 3D printers op de markt brengt. Het materiaal is een alternatief voor metaal in functionele toepassingen, maar ook voor gereedschappen en rapid prototyping.

 

Het nieuwe materiaal van Stratasys is voor 35% gevuld met koolstofvezels en kan metaal vervangen in bepaalde toepassingen.

 

35% carbonfiber

Het nieuwe FDM bevat 35% carbonfiber, in de vorm van kleine stukjes in het thermoplastisch filament. Van alle Stratasys thermoplastische materialen heeft dit de beste stijfheid-gewicht ratio. Een van de bètatesters van het nieuwe filament is Utah Trikes in de VS. Ashley Guy, president en CEO, zegt dat het bedrijf nu binnen twee weken van elk onderdeel een functioneel prototype kan vervaardigen, zonder dat hij beperkingen moet opleggen vanwege de materiaaleigenschappen. Hij zegt tevens dat hij bepaalde aluminium onderdelen uit het productiemodel nu kan redesignen om geprint te worden met het carbon gevuld nylon. Ook merkt het bedrijf dat de printsnelheid met Nylon 12CF hoger ligt dan bij andere materialen en de herhaalnauwkeurigheid beter is.

 

Een van de eerste klanten die het nieuwe materiaal toepassen, is Utah Trikes in de VS.

Upgrade Fortus 450mc printer nodig

Stratasys zelf ziet als toepassingen zowel tooling als productiedelen voor eindtoepassingen. De eerste voorbeelden zijn boorgeleidingen, steunen, opspanmiddelen en zelfs gereedschappen voor metaal omvormen. FDM Nylon 12CF is alleen beschikbaar voor de Fortus 450mc printer. Deze moet daarvoor wel geupgrade worden, zowel de hardware zelf als de Insight software. Het materiaal komt in het tweede kwartaal op de markt.

 

Stratasys Agilus30
Het flexibele Agilus30 leent zich onder andere voor medische toepassingen.

 

Agilus30: rubberachtig materiaal

De Agilus30 reeks is een rubberachtige reeks materialen, waarvan nu de buigzaamheid en rekweerstand zijn verbeterd. Dit materiaal is bedoeld voor ontwerpers die in hun prototype of model een rubberachtig materiaal willen nabootsen.  Namelijk: het materiaal is bestand tegen veelvuldig buigen. Agilus30 is geschikt voor de Objet en Connex printers. Dit materiaal is direct leverbaar.

 

 

Back to top button