3D printmarktApplications

Investeert de Nederlandse industrie in 3D printtechnologie?

Komen investeringen in 3D printtechnologie in Nederland los? ABN Amro en Berenschot verwachten voor 2017 een groei voor de totale Nederlandse 3D printmarkt van 20%. De exposanten op RapidPro toonden zich stuk voor stuk optimistisch. Zowel in de FDM-sector, de duurdere kunststofprinters als ook de metaalprinters klonken er positieve geluiden over de investeringsbereidheid.

 

Hardware leveranciers melden verkopen op RapidPro 2017

 

Eerste Sisma verkocht

Voor Promas, dat het Italiaanse Sisma vertegenwoordigt, was het de eerste deelname aan RapidPro. Richard Hermans van Promas is enthousiast over de respons. Hij zegt een aantal heel serieuze contacten aan de beurs te hebben overgehouden die hij kansrijk inschat. Overigens heeft Promas vlak voor RapidPro de eerste Mysint 100 3D metaalprinter in Nederland geleverd. Deze staat bij de TU Delft. De universiteit gebruikt de 3D metaalprinter voor de productie van speciale componenten die de onderzoekers nodig hebben. Een van de redenen waarom de universiteit voor de Italiaanse 3D metaalprinter heeft gekozen, is de open software. “Men wil experimenteren met de instellingen. Sisma is daar heel open in”, aldus Richard Hermans. Daarnaast heeft de kwaliteit van de 3D geprinte werkstukken een belangrijke rol gespeeld.

 

Sisma
De eerste 3D printer van Sisma staat sinds kort bij de TU Delft

 

Bender AM: beste RapidPro tot nog toe

Henny ten Pas van Bender AM vindt de RapidPro 2017 editie de beste die hij heeft meegemaakt. Een duidelijk ander publiek dan voorgaande jaren. “Bezoekers komen met concrete voorstellen. Men is echt op zoek naar hoe men de technologie in de eigen producten kan toepassen.” Dat geldt niet alleen voor de 3D metaalprinters van EOS, het gaat eveneens op voor de kunststofprinters van het Duitse bedrijf. Henny ten Pas heeft de indruk dat de markt op gang komt. Om de implementatie van 3D printen te versnellen, heeft Bender AM het initiatief genomen om met onder andere de TU Twente te gaan praten over speciale 3D print opleidingen. Ook met HBO en MBO opleidingen is hij hierover in gesprek. “We moeten zorgen voor goed opgeleide 3D mensen op alle niveaus.” In de papieren editie van 3D Print magazine legt Ten Pas uit waarom kennis zo belangrijk is voor de doorbraak van 3D printen. Bender is overigens recent smart industry ambassadeur geworden.

 

Seido Systems
Het team van Seido Systems op RapidPro bij de nieuwe 3D printer van Stratasys,

DAF Trucks en RapidPrototyping.nl kopen nieuwste Stratasys F serie

Seido Systems kon op RapidPro voor het eerst de nieuwe Stratasys F370 printer tonen, die een maand geleden zijn première beleefde op SolidWorks World in Los Angeles. De eerste Stratays F170 uit de nieuwe reeks is al verkocht aan DAF Trucks in Eindhoven. De vrachtwagenfabrikant gaat de Stratasys F printer gebruiken in de productontwikkeling. “DAF Trucks heeft al een andere 3D printer van Stratasys voor prototyping en zoekt meer capaciteit”, zegt Karl Wallecan. De nieuwe printer van Stratasys is niet alleen aanzienlijk sneller, ook het gebruiksgemak is sterk verbeterd, terwijl de prijs scherp is. RapidPrototyping.nl in Nijverdal heeft de F370 van Stratasys gekocht. Het dochterbedrijf van JB Ventures is een van de pioniers in Nederland als het om 3D printen gaat en heeft verschillende 3D printtechnieken in huis. Seido Systems heeft begin dit jaar ook weer een J750 printer verkocht, het nieuwe model voor kleurechte modellen dat vorig jaar werd geïntroduceerd.

 

Zet 3D metaalprinten horlogemarkt op zijn kop?

 

Het nieuwe, exclusieve Nederlandse horlogemerk Holthinrichs Watchesheeft de eerste modellen geprint op de Renishaw AM250. Let op de naam, verzonken in de kast, die meegeprint is.

Renishaw: 3D printen horloges

Renishaw presenteerde in Veldhoven niet alleen een interessante studie over het effect van hergebruik van titanium poeder op de chemische en fysische kwaliteit van de geprinte werkstukken. Zelfs na 38 keer het poeder opnieuw te hebben gebruikt, blijft het materiaal binnen de grenzen die de ASTM norm stelt. In het 3D printmagazine van mei kun je een uitgebreider artikel hierover lezen. Renishaw liet ook nog een heel bijzonder 3D geprint product van Nederlandse bodem zien: het 3D geprinte horloge van Michiel Holthinrichs, oprichter van Holthinrichs Watches. Hij brengt het ambacht van de klassieke Zwitserse horlogemakers samen met de nieuwe technologie van 3D printen. Het horloge is geprint op een Renishaw AM250 machine en onderscheidt zich, buiten het design, door het lage gewicht én de personalisatie. Kopers kunnen in de open zijkant van het horloge hun naam laten printen.

 

Ducati
Ruim 700 uur printwerk op vooral de Builder Extreme 1500 heeft dit schaalmodel van een Ducati motor gekost. Lay3rs heeft het 1:1 model geprint. Ook de banden werden 3D geprint.

Veel interesse voor Builder Extreme 1500

Ook bij de fabrikanten van FDM printers klonken positieve geluiden. Paul Hunck van Builder 3D Printers kreeg op de beurs een aantal serieuze gegadigden op de stand voor de nieuwe Builder Extreme 1500, een 3D printer met een extra groot bereik. Builder 3D Printers staat overigens sinds kort volledig op eigen benen. Weliswaar is het nog steeds gehuisvest in het pand van Code P West, het bedrijf is economisch en juridisch nu volledig zelfstandig. De exportmarkten zijn het belangrijkste, benadrukte Paul Hunck nog eens.

Zoals al voor de beurs bericht toonde Trumpf de TruPrint 1000 die verkocht is aan Knobbe Metal Industry in Hengelo. Voor Dormac CNC Solutions was de deelname aan RapidPro op het laatste moment past geregeld. Immers pas vorige maand heeft Dormac besloten de Koreaanse fabrikant Insstek te gaan vertegenwoordigen. Huib Wennekens noemde de respons positief.

 

Back to top button