3D printmarktTechnology

GKN en GE Additive slaan handen ineen voor versnelling AM

GE Additive, Concept Laser, Arcam en GKN gaan samenwerken. GKN wordt een GE Additive Production Partner. Het Britse concern wordt daarnaast non-exclusive preferred supplier voor AM poeders. Omgekeerd wordt GE Additive preferred supplier voor 3D metaalprinters, eveneens op een niet-exclusieve basis.

 

Bedrijven worden non-exclusive preferred supplier van elkaar

In de bekendmaking van de overeenkomst wordt nadrukkelijk gesproken over de luchtvaartindustrie en automotive industrie, waarin GKN een grote toeleverancier van onderdelen is. “Door samen te werken kunnen we de toekomstige ontwikkelingen in additive manufacturing versnellen. Hiermee komen we tegemoet aan de groeiende vraag die we zien in een aantal industriesectoren”, zegt Jos Sclater, hoofd strategie bij GKN en hoofd GKN Additive Manufacturing. Het bedrijf werkt ook met andere fabrikanten van 3D metaalprinters samen.

 

GKN gaat poeders leveren aan alle GE divisies die 3D printen

De bedrijven hebben de samenwerking vastgelegd in een Memorandum of Understanding. GE Additive en de dochterbedrijven Concept Laser en Arcam gaan AM technologie leveren aan GKN, dat al over meerdere 3D metaalprinters beschikt. GKN wordt tevens partner van GE Additive voor de ontwikkeling van zowel poederbed als free form deposition technologiën. De Amerikanen werken namelijk aan een nieuwe 3D printtechnologie. In de overeenkomst staat verder dat GKN mee gaat helpen bij de ontwikkeling van specifieke AM delen voor nieuwe markten.

 

AddWorks team aan de slag met GKN

GKN wordt op zijn beurt voor alle industriedivisies van GE prefered supplier voor de AM poeders, maar niet exclusief. Momenteel is een team van AM experts in alle industriedivisies actief op zoek naar mogelijke toepassingen voor 3D metaalprinten. Dit kan dus lucratief zijn voor GKN. Het engineering consulting team van GE, dat onder de naam AddWorks opereert, werkt hieraan. Dit team gaat nu ook GKN ondersteunen met het industrialiseren van AM machines.

 

Meer dan 3 miljard dollar geïnvesteerd

Het moederbedrijf GE heeft inmiddels zo’n 3 miljard dollar geinvesteerd in additive manufacturing. Daarvan is vorig jaar 1,4 miljard geïnvesteerd in de aankoop van meerderheidsbelangen in Concept Laser en Arcam. Daarnaast heeft GE de afgelopen 10 jaar nog eens 1,5 miljard dollar geinvesteerd in AM en andere technologieën. Het resultaat is dat al in zes GE businessdivisies AM toepassingen te vinden zijn. Ook beschikt GE over 346 patenten in materiaalwetenschappen. GKN heeft inmiddels voor 7 grote vliegtuigtypen 3D geprinte metalen componenten gecertificeerd. Deze worden al ingebouwd in vliegtuigen die operationeel zijn. GKN werkt daarnaast in deze sector als producent van poeders.

 

Back to top button