3D printmarktManufacturers

GE Additive wil markt metaalprinten versneld ontwikkelen

GE denkt de 3D metaalprintmarkt sneller te kunnen ontwikkelen dan gevestigde spelers in de AM industrie dit zelfstandig zou hebben gekund. Daarom heeft het Concept Laser en Arcam gekocht. Deze Europese spelers blijven voor derden machines bouwen. Dat benadrukte Sanjay Correa, vice president Industrialization bij GE Additive, onlangs op de ICTM 2017 conferentie in Aken.

 

Sanjay Correa: researchprogramma van GE had de AM industrie zelf nooit kunnen realiseren

GE Additive, de jongste dochter van het Amerikaanse megaconcern, is een offensief gestart om de 3D metaalprintmarkt volwassener te maken. De presentatie op Formnext afgelopen jaar was hier slechts één voorbeeld van. Sanjay Correa, vice president Industrialization, presenteerde de plannen van GE Additive op ICTM 2017. Additive manufacturing kreeg dit jaar op de conferentie over de productie van turbinecomponenten, meer aandacht dan ooit. Niet onterecht: want Rainer Martens, COO bij MTU Aero, zei op dezelfde bijeenkomst dat hij additive manufacturing veel kansen toedicht om de supply chain te veranderen. “Wij zien hier een duidelijke kans voor.”

 

Sanjay Correa, vice president Industrialization, tijdens zijn presentatie op ICTM 2017.

 

AM supply chain ontwikkelen

En dat doet ook GE. Na de overname van Concept Laser en de gedeeltelijke overname van Arcam, hebben der Amerikanen de 3D print activiteiten in GE Additive gebundeld. “Voor GE is het niet een academisch verhaal. Wij hebben vliegtuigmotoren verkocht met 3D geprinte onderdelen”, aldus Sanjay Correa. Het bedrijf realiseert zich echter dat de hele AM supply chain nog ontwikkeld moet worden. Vandaar de start van GE Additive. Daarom ook, zo benadrukte Correa, de toezegging dat men de technologie ook aan de concurrenten blijft verkopen. Momenteel is GE bezig met de ramp up van de metaalprintfabriek in het Amerikaanse Auburn. Hier moeten straks 40.000 nozzles voor de LEAP motoren per jaar geprint gaan worden. Ook de uitbouw van het nieuwe hoofdkantoor bij Concept Laser wordt versneld uitgevoerd.

 

Versneld de markten voor metaalprinten ontwikkelen

GE denkt dat de technologie zich sneller kan ontwikkelen als bedrijven zoals Concept Laser en Arcam onder de paraplu van GE zitten. En als de technologie zich sneller ontwikkelt, des te sneller kunnen ook andere toepassingen ontwikkeld worden. Met GE Additive willen de Amerikanen de metaalprintmarkt sneller ontwikkelen. Op dit moment is het onderdeel nog een dochter van GE Aviation. Op termijn wordt het echter een zelfstandig bedrijf, dat eveneens materialen en software ontwikkelt. “Wij zijn bezig een researchprogramma te ontwikkelen dat de industrie zelf niet had kunnen ontwikkelen., We gaan productie opschalen. Want dat er nu gebeurt, is klein in verhouding tot het potentieel dat we zien.”

GE nozzle
Het product dat aan de basis van GE Additive ligt: de nozzle voor de LEAP motoren.

Customer Center in München

GE Additive wil dus technologie blijven leveren aan de markten. Om de adoptie van additive manufacturing te versnellen, wil men bepaalde IP beschikbaar stellen aan derden. Sanjay Correa benadrukte bovendien dat men IP van klanten beslist niet zelf wil gebruiken. “We moeten de markt overtuigen dat hun IP beschermd blijft.” Dat is volgens hem niet anders dan wanneer een uitbesteder nu bijvoorbeeld werk bij een gieterij onderbrengt. Om de technologie ook toegankelijk te maken voor het midden- en kleinbedrijf, richt men komende tijd wereldwijd Customer Centra op waar de machines beschikbaar zijn. In Europa staat dat onder meer in München op de planning. In deze Customer Centra kunnen maakbedrijven samen met de applicatie engineers testen doen. GE Additive heeft recent overigens 75 nieuwe applicatie engineers aangetrokken.

 

GE Additive
GE Additive bouwt de activiteiten bij Concept Laser versneld uit.

 

Predix wordt backbone

Tot slot merkte de vice president Industrialization op dat Predix, het industriele IoT platform van GE, de toekomstige backbone voor de 3D printers wordt. Automatisering van het hele proces is immers cruciaal om de productiviteit op een niveau te brengen dat de industrie verlangt.

Op 21 april houdt Mohammad Ehteshami, vice president Additive Integration van GE Additive een presentatie tijdens Materialise World Summit.

 

Back to top button