3D printmarkt

GE koopt ook Concept Laser

Drie keer is scheepsrecht: GE koopt nu ook Concept Laser. In eerste instantie gaat het om 75% van de aandelen die in handen van GE komen. Op termijn willen de Amerikanen Concept Laser volledig inlijven. Ondertussen is de overname van SLM Solutions afgeblazen en het bod op Arcam verhoogd. 

 

Derde Europese 3D metaalprinterfabrikant in handen Amerikanen

 

UPDATE: GE trekt bod op SLM Solutions in (zie aanvulling onderaan artikel)

Na de overname van SLM Solutions en Arcam door GE, gingen er al geruchten dat de eigenaren van Concept Laser het bedrijf eveneens te koop hadden aangeboden. Nu maakt GE de overname bekend. Voor het 75% belang betaalt GE € 549 miljoen euro. Frank Herzog, oprichter van Concept Laser, zegt dat hij en zijn team dezelfde visie delen met GE als het gaat om de toekomstige ontwikkeling van 3D metaalprinten en de kansen die additive manufacturing heeft om de digitalisering van de maakindustrie te leiden. “Wij zijn blij dat we samen de ontwikkeling van de technologie kunnen versnellen.” Herzorg zegt dat het nieuwe concept AM factory of Tomorrow met ondersteuning vanuit GE ervoor zorgt dat Concept Laser in het midden van de Industrie 4.0 ontwikkeling komt te staan. Frank Herzorg blijft overigens aan als CEO en krijgt daarnaast een hoge positie binnen GE. Op Formnext start Concept Laser officieel de verkoop van het nieuwe concept.

 

factory of tomorrow
Het factory of Tomorrow concept van Concept Laser legt de verbinding tussen additive manufacturing en CNC-bewerken.

 

Relatie met gereedschapmaker Hofmann blijft

Onderdeel van de deal is dat er geïnvesteerd gaat worden in de Concept Laser vestiging in Lichtenfels. Deze locatie wordt een nieuw centrum voor GE in Duitsland. Ook de samenwerking met de Hofmann Group, de gereedschapmaker, blijft in stand. Frank Herzorg is vanuit de gereedschapmaker gestart met de ontwikkeling van de AM technologie zoals Concept Laser die nu op de markt brengt. Frank Herzorg ziet de overname tot stand komen op een moment waarop de industrie zelf een tipping point heeft bereikt. “We zijn op een punt aanbeland waarop klanten in toenemende mate de mogelijkheden van additive manufacturing erkennen en de vooruitgang in de technologie die de mogelijkheden omzet in realiteit. Met GE’s bredere investeringen in additive manufacturing zal dit proces alleen maar versnellen.”

Twee van de drie Duitse spelers nu bij GE

GE versterkt met deze overname opnieuw de positie in de additive manufacturing industrie. Van de drie grote Duitse pioniers op het vlak van 3D metaalprinten, zijn er nu twee in handen van het Amerikaanse concern. Naast Concept Laser is dat SLM Solutions. De derde Duitse producent EOS is nog steeds zelfstandig en in handen van de oprichters.

UPDATE : GE heeft het overnamebod op SLM Solutions ingetrokken. In een kort persbericht zegt het bedrijf dat er te weinig aandelen zijn aangeboden. Volgens enkele financiële sites heeft een activistische aandeelhouder een belang van 20% in SLM Solutions genomen. Deze aandeelhouder wil een hoger bod. Ook de overname van Arcam loopt niet vlekkeloos. GE heeft de aanbiedingstermijn verlengd tot 10 november, het bod verhoogd en de ondergrens gesteld op minimaal 75% van de aandelen.

 

Back to top button