3D printmarktTechnology

EOS denkt printsnelheid met factor 10 te verhogen

EOS verwacht dat de komende jaren de printsnelheid met een factor 10 omhoog zal gaan. Dat geldt zowel voor het 3D metaal- als kunststof printen. In 2017 komt de fabrikant van 3D printtechnologie met een tweede platform, aanvullend aan de huidige lijn metaalprinters.

 

Dat heeft Adrian Keppler, verantwoordelijk voor marketing bij EOS, deze week gezegd op de Amerikaanse gebruikersconferentie. Die vond plaats op de IMTS, waar EOS de nieuwe 3D metaalprinter M 400-4 toont. Deze heeft vier lasers en is al aanzienlijk productiever dan de M 290. Het kan dus nog sneller.

GF Machining Solutions toont de 3D metaalprinter, in feite een EOS M 290.
GF Machining Solutions toont de 3D metaalprinter, in feite een EOS M 290.

Integratie in bestaande productielijnen

Additive manufacturing is een populair onderwerp op de Noord Amerikaanse beurs voor maaktechnologie voor de metaalindustrie. EOS heeft ervoor gekozen om hier de nieuwe industriële 3D metaalprinter te presenteren. Op de druk bezochte NAUD-conferentie stond het Duitse bedrijf samen met de Zwitserse partner GF Machining Solutions op het podium. Deze fabrikant ban onder andere freesmachines, laserbewerkingsmachines en EDM technologie, is sinds een jaar een belangrijke partner van de Duitse printerfabrikant. Op de stand van GF Machining Solutions staat een M 290 metaalprinter, in een jasje van GF Machining Solutions. Waar de twee bedrijven naar toe willen, is de integratie van het metaalprinten in een complete geautomatiseerde productiecel voor de stempel- en matrijzenindustrie die er nu staat.

3D metaalprinten met hoge printsnelheid wordt onderdeel van procesketen

EOS M 400-4
De 3D geprinte motorfiets van AP Works is een van de eerste producten gemaakt op de M 400-4 van EOS.

“De wereld is veranderd. Toen Nokia de markt voor mobiele telefoons nog domineerde, werd een leadtime van 3 maanden voor een matrijs geaccepteerd. Nu hebben onze klanten vijf tot zes dagen om een matrijs te maken”, aldys Stefan Dahl, die bij de Zwitsers de additive manufacturingh activiteiten leidt. De transformatie die de maakindustrie volgens hem bezig is door te maken, zal aan 3D metaalprinten een eigen plek bieden. “3D printen gaat niet alles vervangen, het wordt wel onderdeel van een keten van maakprocessen.” EOS en GF Machining Solutions werken aan deze integratie. Dat betreft zowel de software als de onderdelenstroom. EOS zal op Formnext dit jaar een nieuwe IT platform lanceren dat deze integratie in een bestaande productie infrastructuur al gemakkelijker maakt.

EOS wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Bender AM

Back to top button