ManufacturersTechnology

Première industriële 3D metaalprinter EOS M 400-4

EOS toont op de IMTS in Chicago voor het eerst de nieuwe EOS M 400-4. Dit is de nieuwe 3D metaalprinter met 4 laserbronnen die gelijktijdig werken. Bij de aankondiging van dit model, eind 2015, bestempelde Adrian Keppler van EOS dit als een zeer flexibele productiemachine. Siemens is een van de eerste klanten die de machine al inzet.

 

4 laserbronnen in EOS M 400-4 belichten eigen kwadrant

De Duitse fabrikant van machines voor zowel additive manufacturing van kunststof als metalen componenten kiest de belangrijke Amerikaanse markt uit voor de wereldpremière van de EOS M 400-4. Hans Langer, oprichter en CEO, ziet de nieuwe 3D metaalprinter als een allesomvattende, maar tegelijk aanpasbare oplossing waarmee men tegemoet komt aan de uiteenlopende eisen die de markt stelt. De nieuwe 3D metaalprinter is namelijk ontwikkeld voor de productieomgeving, waarin het om seriematig 3D printen gaat.

Vergroot bouwplatform van 400 bij 400 mm

De vier laserbronnen leveren daar de grootste bijdrage aan. Meer warmte versnelt het proces, maar EOS biedt gebruikers vooral flexibiliteit in de wijze waarop deze vier bronnen worden ingezet. Dat wordt duidelijk in een korte video die op de homepage staat en waarin zichtbaar is hoe de vier laserbronnen op verschillende plaatsen op het bed verschillende producten opbouwen. Tegelijkertijd biedt de printer de mogelijkheid om op te schalen naar het printen van grotere componenten, waarbij de lasers gelijktijdig aan hetzelfde product werken. Het bouwplatform is vergroot tot 400 bij 400 bij 400 mm. Elke laser (400W) kan een eigen gebied van 250 bij 250 mm belichten, met een overlap van 50 mm.

Siemens: nieuwe designs gasturbines worden maakbaar in de productie

Een van de pilotklanten van de EOS M 400-4 is Siemens, dat deze printer inzet in de eerder dit jaar gestarte 3D printfabriek in Finspang. Andreas Graichen, groep manager, zegt over de nieuwe metaalprinter: “Door het bredere bouwvolume in combinatie met de hogere productiviteit, gekoppeld aan het nieuwe handlingsysteem, kunnen we onze nieuwe ideeën over het design van een gasturbine naar de industriële werkplaats brengen. Adrian Keppler van EOS zegt dat de nieuwe printer de grenzen van de sector verlegt. “Door het modulaire platform, ontwikkeld voor industrieel 3D printen, kan de machine eenvoudig geïntegreerd worden in bestaande productie-omgevingen en toekomstige innovaties.”

Nieuw gasmanagementsysteem

Een van de innovaties in de EOS M 400-4 is het nieuwe EOS ClearFlow procesgas management systeem. Dit is gepatenteerd. Het systeem spreidt het gas zodanig dat er geen interferentie optreedt met bijproducten van het lasersmeltproces. Het nieuwe filter heeft een extra lange levensduur, wat zowel de uptime van de machine als de kosten ten goede komt. De nieuwe 3D metaalprinter wordt geleverd met EOState monitoring suite,. Als eerste materialen zijn een nikkellegering beschikbaar (HX), evenals Maraging staal. Andere materialen volgen.

Bekijk onderaan deze IMTS pagina de video van de vier lasers in actie

Back to top button