ApplicationsMaterialsTechnology

OPM gaat structurele delen voor ruimtetaxi Boeing 3D printen

Oxford Performance Materials (OPM) gaat voor Boeing 600 onderdelen 3D printen. Het gaat om structurele componenten voor de Boeing CST-100 Starliner. Dit is de ruimtetaxi die Boeing gaat bouwen om zowel passagiers als cargo naar bijvoorbeeld het International Space Station te brengen.

 

Amerikaanse toeleverancier 3D print 600 kunststof onderdelen

De Amerikaanse toeleverancier uit Connecticut is een van de Amerikaanse specialisten als het gaat om advanced manufacturing. Oxford Performance Materials heeft een eigen 3D materiaal ontwikkeld dat gebruikt wordt op een EOS machine (EOSINT P800). Met dit proces (HAPM) en de eigen range high performance kunststoffen, maakt men productie-onderdelen voor in vliegtuigen, satellieten en defensie toepassingen.

 

Waarom kiest Boeing OPM voor het 3D printen van onderdelen Starliner?

De Starliner van Boeing is de rechtstreekse concurrent van Space-X, de ruimtetaxi die Elon Musk van Tesla ontwikkelt. Beide projecten vinden plaats binnen miljarden contracten van de NASA. De belangrijkste reden waarom Boeing voor de 3D printtechnologie van OPM kiest, is gewichtsbesparing. “Vanaf de allereerste gesprekken hebben zij de behoefte aan significante gewichtsbesparing benadrukt”, zegt Lawrence Varholak, presidenty OPM Aerospace & Industrial. De twee andere zwaarwegende eisen die Boeing stelde, waren kostenreductie en kortere doorlooptijd. De 3D geprinte onderdelen vervangen traditionele metalen en composieten onderdelen.

 

OMP
Van dit onderdeel voor de ruimtetaxi van Boeing gaat OPM er 600 printen.

 

Eigen high performance kunststof

OPM’s Oxpekk materiaal wordt getypeerd door een hoge mate van chemische en stralings resistentie, hoge treksterkte en is bestand tegen een grote temperatuurrange. Bovendien is het een zeer zuiver materiaal. In combinatie met de 3D printtechnologie op basis van de EOS technologie maakt men hiervan hoogwaardige functionele componenten die geschikt zijn voor eindtoepassingen. De 3D printtechnologie is zodanig aangepast dat men bijna isotropische eigenschappen print.

 

Investeringsronde van 10 miljoen dollar

Tegelijk met het bekendmaken van de Boeing order laat het management van OPM weten dat er een nieuwe investeringsronde heeft plaatsgevonden. Hexcel Corporation investeerde verleden jaar al eens 15 miljoen dollar in het bedrijf. Daar komt nu in de tweede ronde komt een bedrag van 10 miljoen dollar bovenop. Dankzij deze investeringen kan OPM de productiecapaciteit uitbreiden. Dat is onder meer nodig om de order van Boeing te kunnen gaan uitleveren. Overigens zegt OPM dat de eerste producten al aan Boeing zijn geleverd.

OPM kwam eerder in het nieuws met de eerste 3D geprinte schedelprothese, ook gemaakt van Oxpekk, die FDA toelating heeft.

In de Benelux vertegenwoordigt Bender AM de 3D printerfabrikant EOS

 

Back to top button