Technology

Kastowin amc: bandzaagmachine voor AM

Het ecosysteem rond 3D metaalprinten begint steeds meer vorm te krijgen. Kasto, fabrikant van metaalzagen, toont deze week op Nortec in Hamburg de nieuwe Kastowin amc. Deze bandzaag werd speciaal ontwikkeld om 3D geprinte metalen componenten van het bouwplatform te halen.

 

Semi geautomatiseerd producten losmaken van bouwplatform

De machinebeurs in Hamburg heeft de primeur. Het is de eerste beurs waarop Kasto het systeem voor demonstreert. De Kastowin amc is gebaseerd op de bestaande lijn bandzaagmachines van de Duitse fabrikant. Een bandzaag lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar de bouwplaat met daarop de geprinte onderdelen wordt in de zaagmachine 180 graden gedraaid.

Van buitenaf uitladen

De werkstukken hangen dus op hun kop. De operator stelt via de besturing de precisie positie in waarop de onderdelen moeten worden losgezaagd, waarna de machine het zaagblad nauwkeurig positioneert. Als de onderdelen zijn losgezaagd, vallen ze in een speciale opvangbank. In deze bak worden ze opgevangen op borstels om beschadiging te voorkomen. Van buiten de zaagmachine kunnen ze dan worden uitgenomen. Via de besturing heeft de operator ook invloed op de nauwkeurigheid waarmee wordt gezaagd, afhankelijk van de geprinte onderdelen.

 

Optioneel snelspansysteem

Kasto heeft bij de ontwikkeling van de Kastotwin amc (additive manufacturing cutting) goed nagedacht over de industriële inzet van additive manufacturing. Zo beschikt de zaag voor het opspannen van het bouwplatform (400 bij 400 mm maximaal) over een (optioneel) snelspansysteem. Het laden van het platform kan zowel handmatig met een aparte handlingunit als ook met een bovenloopkraan worden gedaan. De machine is eveneens voorbereid op stofzuiging voor seriematige toepassingen.

Kasto wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Van Hoorn Machining

 

Back to top button