Materials

Simplify3D materialengids voor FDM printen

Materialen worden belangrijker in de 3D printindustrie. Om gebruikers van FDM technologie te helpen de juiste keuze te maken, lanceert Simplify3D een materialengids. Hierin worden meer dan 12 filamentmaterialen met elkaar vergeleken qua mechanische eigenschappen, de problemen bij het 3D printen en de specifieke eisen aan de 3D printer.

 

Compact overzicht van 13 kunststoffen voor 3D printen met filament

Wie met een FDM printer aan de slag gaat, ontdekt al snel dat de keuze voor een bepaald materiaal veel effect heeft op de printbaarheid. ABS staat bekend om e problemen met warping, wat deels met een verwarmd printbed voorkomen kan worden. PLA laat zich gemakkelijker printen, maar het materiaal is bros, breekt snel en is niet geschikt voor buitenhuis toepassingen.

 

Best practices en tips

Zo heeft Simplify3D voor 13 bij FDM technologie veel toegepaste kunststoffen de belangrijkste zaken op een rij gezet. De materialen lopen uiteen van PLA en ABS tot en met PC, PP, Nylon, carbon gevuld filament en metaal gevuld filament. Voor elk materiaal geeft de materialengids voor- en nadelen. De eisen aan de 3D printer worden samengevat. Daarbij gaat het om eisen zoals de temperatuur van het bed, de toepassing van Kapto of een ander middel om de hechting te verbeteren, de extruder temperatuur en of je al dan niet moet koelen. Daarna volgt steevast een aantal best practices. Hierin wordt aangegeven hoe je bepaalde problemen kunt voorkomen.

 

Voorbeeld files

Simplify3D heeft de verschillende filamenten het afgelopen jaar uitgebreid getest. Per materiaal zet de softwareontwikkelaar enkele populaire merken op een rij en de meest gebruikte toepassingen. Tot slot worden sample files beschikbaar gesteld. Dit zijn complete sets van files die je kunt downloaden om zelf te 3D printen. Deze voorbeelden zijn bedoeld voor wie met een bepaald materiaal ervaring wil gaan opbouwen.

 

Handige tabel: compleet overzicht

Praktisch voor design engineers is een tabel met filament eigenschappen. Hierin vind je een compleet overzicht van alle 13 materialen met hun belangrijkste eigenschappen. In de tabel staan zowel de mechanische eigenschappen, duurzaamheid van het materiaal, belangrijke thermische eigenschappen en een aantal andere aspecten. Daarmee kan een ontwerper snel het meest geschikte filament kiezen.

Simplify3D biedt slicingsoftware aan voor meer dan 400 verschillende FDM 3D printers.
Lees ook het artikel over het toenemend belang van materialen in het 3D print ecosysteem.

Back to top button