software

3DXpert vrijgegeven voor alle metaalprinters

CADCAM ontwikkelaars werpen zich massaal op de integratie van tools voor het AM proces in hun software. Dat is op de EMO in Hannover meer dan duidelijk geworden. 3D Systems lijkt op dit punt een voorsprong te hebben met 3DXpert. Deze geïntegreerde softwaretool is inmiddels ook beschikbaar andere 3D metaalprinters dan de eigen ProX DMP 320.

 

3D Systems ontwikkelt volledige AM workflow op basis van Gibbscam CAM software

3DXpert is specifiek voor het 3D metaalprinten ontwikkeld. Dat is het grootste pluspunt van de software, zegt Dirk Dombert, vice president sales software bij 3D Systems. Hij is afkomstig van Gibbscam, de CAM ontwikkelaar die enkele jaren geleden is gekocht door de 3D printerfabrikant. Ook Cimatron is toen aan de reeks bedrijven van 3D Systems toegevoegd. Op de metaalmachinebeurs EMO in Hannover werd afgelopen week wel duidelijk welke meerwaarde deze acquisities het 3D printconcern bieden.

 

Gebruiksgemak verbeteren

“3D metaalprinten groeit echt hard, maar het aantal gebruikers is nog steeds klein. Uiteindelijk gaat het om gebruiksgemak”, zegt Dombert. Als de machines gemakkelijker te programmeren zijn, zal het aantal toepassingen sneller toenemen. En daar willen de Amerikanen met hun specifiek voor het 3D metaalprinten ontwikkeld pakket het verschil maken. De software leest naast STEP files en dergelijke ook alle native CAD en PLM formaten in, waaronder Catia, Siemens NX en SolidWorks. Daarna kan de gebruiker alle stappen die hij voor het 3D metaalprinten moet doorlopen, vanuit dezelfde softwareomgeving doen. “We blijven daarbij in B-rep werken”, legt Jürgen Gassen, productmanager Cimatron, uit. Er gaat dus geen informatie verloren door het converteren van CAD data naar een mesh of STL file. Omdat alle modellen parametrisch zijn, kan de engineer in 3DXpert in elke stap nog de geometrie wijzigen. Ook de geometrieën voor postprocessing kunnen als het nodig is later nog worden aangebracht, zonder terug te hoeven gaan naar het origineel.

 

Een van de features in de software is het relatief eenvoudig aanbrengen van latticestructuren, zoals op deze 3D geprinte heupkommen. 

 

Simulatie en optimalisatie 3D printen

3DSystems heeft in het softwarepakket ook een simulatietool geïntegreerd. Deze werkt enigszins vergelijkbaar met FEM analyse tools en geeft in het model van het werkstuk aan waar spanningen en vervormingen kunnen optreden. Ook eventuele risico’s voor de recoater als gevolg van vervorming van het werkstuk worden gedetecteerd en aangegeven. 3D Systems gebruikt een zelf ontwikkelde slicer. “Voor elk onderdeel van je product kun je een andere slicestrategie toepassen, op basis van de best beschikbare procestechnologie voor dit onderdeel”, legt Gassen uit. Met de functie ‘zoning’ kunnen verschillende scanstrategieën op het onderdeel worden toegepast. Tot slot wordt ook de 3- of 5-assige nabewerking in hetzelfde pakket geprogrammeerd.

 

Leuven testcentrum voor koppeling metaalprinter

3DXpert wordt in Israël ontwikkeld. De koppeling met de Xpro DMP 320 metaalprinter wordt met name in de vestiging in Leuven getest. Tussen de beide vestigingen is er een intensieve samenwerking om zoveel mogelijk kennis van het 3D metaalprintproces in de software te integreren. 3D Systems levert het softwarepakket samen met de eigen metaalprinters, inclusief voorinstellingen voor de verschillende materialen. Deze zijn eenvoudig op te vragen in de software. Omdat 3D Systems de software inmiddels ook aanbiedt voor anderen, worden stap voor stap parameterinstellingen van andere machines in de database geïntegreerd. Gebruikers kunnen dit ook zelf doen omdat ze toegang hebben tot de parameterinstellingen. De software is gebaseerd op Gibscam en Cimatron.

 

Kwaliteitscontroler

Het Amerikaanse bedrijf demonstreerde in Hannover ook DMP Vision. Met deze combinatie van hard- en software kunnen gebruikers van de ProX DMP 320 laag voor laag beelden en data van het printproces genereren. De analysesoftware geeft daarna inzicht in het printproces en waar de mogelijkheden liggen om zowel de nauwkeurigheid als de productiviteit van het 3D metaalprinten te verbeteren.

In de oktober editie van 3D Print magazine besteden we uitgebreider aandacht aan de software ontwikkelingen voor de 3D metaalprinters.

 

Back to top button