3D printmarktApplications

Bits en bytes vervangen fysieke logistiek in de maakindustrie

3D printen gaat de logistiek in de maakindustrie sterk vereenvoudigen. In plaats van fysieke producten te transporteren, worden in de toekomst bits en bytes verstuurd. Dat toekomstbeeld schetst Stefan Rink, vice president bij Shapeways. Hij is een van de sprekers op de 3D Printing Content Conference.

 

Stefan Rink (Shapeways) over impact 3D printen op maakindustrie

Technologie is één. Uiteindelijk gaat het om de toepassing, het product én vooral het bedrijfseconomisch model hierachter. Bij 3D printen kan die toepassing disruptieve businessmodellen tot gevolg hebben. Juist daarom is het zo belangrijk 3D printen als een strategisch belang te zien, zo bleek vorige week nog op de AM conferentie van Cecimo tijdens de EMO. Stefan Rink is één van experts uit de 3D printindustrie die geloven in de disruptieve verandering die 3D printen met zich mee brengt. “3D printen bereidt zich voor om de logistiek van de productie veel gemakkelijker te maken”, zegt Rink, die behalve bij Shapeways ook al partner bij Past2 QRM Consultancy werkt.

 

Toekomstig distributiemodel

Shapeways wil een centrale rol spelen in het toekomstige distributiemodel. “Ons toekomstige doel is om het publiek een keuze te geven uit alle mogelijkheden van Shapeways en de kortst mogelijke logistiek te verzorgen”, zegt Stefan Rink. Met 10 miljoen bestellingen staat Shapeways aan de wereldwijde top als het gaat om het benutten van de nieuwe manieren waarop consumenten 3D-printen willen gebruiken. Als expert in Quick Response Manufacturing heeft Stefan wereldwijd de high mix high volume productiestrategie bij Shapeways uitgerold. Dat heeft geresulteerd in de kortste doorlooptijden in de industrie. Ontwerpers gebruiken Shapeways om producten met complexe ontwerpen te 3D printen in meer dan 60 verschillende hoogwaardige materialen. De marktplaats biedt tevens de mogelijkheid om markten te verkennen en te ontdekken waar kansen liggen. “We stellen de hobbyisten van vandaag in staat om de ondernemingen van morgen te worden.”

 

Complete producten 3D printen

Waar 3D printen nu nog vooral gericht is op componenten, verwacht Stefan Rink dat over twee decennia een smartphone in één keer 3D geprint kan worden. “Over 20 jaar koop je geen nieuwe mobiele telefoon. Maar je laat er wel één 3D printen. Precies volgens je persoonlijke wensen. Je krijgt dan een uniek product.” En dat is het moment waarop de fysieke logistiek in de maakindustrie plaats maakt voor het versturen van bits and bytes.

 

Conferentie

Stefan Rink is één van de sprekers op 3D Printing Conent Conference van Jakajima in Amsterdam. De bijeenkomst (’s middags vanaf 13.00 uur) richt zich specifiek op de content voor 3D printen en de marktplaatsen waar de consument deze vindt. Andere sprekers zijn onder meer Romain Kidd (MyMiniFactory), Florent Pitoun (FabZat), Richard van Deventer (White Lioness Technologies), Adrain Mursean (3D Hubs) en Gerard Garcia Torrents (Ultimaker).

 

Back to top button