3D printmarkt

Industrialisatie AM start in de boardrooms

Additive manufacturing wordt door velen gezien als een maaktechnologie. Het wordt echter tijd dat in de boardrooms strategisch over 3D printen nagedacht gaat worden. “Managers in de boardrooms moeten zich realiseren wat additive manufacturing strategisch kan beteken, zoals bij GE gebeurt”, zegt Marc Saunders van Renishaw. Industrialisatie AM start aan de top. 

 

AM conferentie op EMO schetst hoe industrialisatie te versnellen

Marc Saunders was deze week één van de vier panelleden bij de AM conferentie op de EMO in Hannover. Zij bogen zich als eerste over de vraag hoe de acceptatie en toepassing van 3D printen in de industrie versneld kan worden. Marc Saunders, bij Renishaw directeur Global Solutions Centres, heeft daar een heldere visie op: de nadruk moet liggen op de verbeterde prestaties van producten die de businesscase van een onderneming ondersteunen. “De uitdagingen zijn in nieuwe designs denken en in nieuwe businessconcepten.” De grote doorbraak van additive manufacturing vergt leiderschap. Het topmanagement moet doordrongen raken van de kans die AM biedt.

 

Interdisciplinaire aanpak

Een opmerking waar de andere panelleden zich alleen maar in kunnen vinden. Güngör Kara, directeur global application and consulting bij EOS, ziet in veel bedrijven dat 3D printen als een top down activiteit wordt gestart. “Het management zegt we moeten iets met AM doen, dan gaat het naar beneden en pakt iemand het op. Beter is een team samen te stellen met daarin verschillende disciplines en perspectieven, focus op kleinere projecten.” Kara ziet overigens met name vanuit de automobielindustrie de interesse snel toenemen. Volgens Daniel Lichtenstein, hoofd market development bij Trumpf Additive Manufacturing, vergt de industrialisatie van 3D printen eveneenseen andere benadering door de fabrikanten zelf. “Het businessmodel van een machinebouwer is machines verkopen. Bij AM is het anders. De klant weet niet wat hij nodig heeft. Onze mensen moeten het probleem van de klant begrijpen en helpen bij de oplossing.”

 

Betere prijs-prestatie verhouding

Tegelijkertijd steken de drie fabrikanten van metaalprinters ook de hand in eigen boezem. De prijs-prestatieverhouding van de metaalprinters moet beter. “Daar werken we hard aan”, aldus Marc Saunders. Snelheid moet hoger, kosten lager. En er zijn al flinke stappen gezet, vindt men bij Trumpf. Belangrijk blijft volgens Daniel Lichtenstein de integratie van de technologie in de traditionele productieketen. “Alleen producten waarvoor het zinvol is moet je additief maken.”

 

Disruptie in volgend decennium

In de visie van EOS gaat AM in het volgend decennium echt voor disruptieve veranderingen zorgen. Dan gaan de 3D metaalprinters deel uitmaken van globale productienetwerken. “Van digital manufacturing cellen gaan we dan naar distributed manufacturing”, aldus Kara van EOS. “Dan ontstaan er marktplaatsen voor 3D geprinte componenten.”

 

Back to top button