ApplicationsTechnology

Hoe kun je mee doen aan de AM revolutie in de maakindustrie?

3D printen verandert de manier waarop we dingen maken. En verandert bestaande supply chains in de wereldwijde maakindustrie. Hoe zorg je ervoor dat je deelnemer wordt aan deze AM revolutie in de maakindustrie en je niet buitenspel komt te staan? Die vraag gaat Marc Saunders van Renishaw beantwoorden op het 3D print congres op TechniShow en ESEF.

 

 

Marc Saunders (Renishaw) keynotespreker 3D printcongres TechniShow en ESEF

Alle beursdagen kun je op de TechniShow en ESEF veel te weten komen over de nieuwe ontwikkelingen op 3D printgebied door mee te doen aan de guided tours. Donderdag 22 maart wordt dé 3D dag op de beide beurzen. Dan is er zowel ’s ochtends als ’s middags een 3D print congres, de ene keer met de nadruk op de technologie, de andere keer met een accent op de supply chains.

 

Marc Saunders is de keynotespreker op 22 maart.

AM vanuit businesskansen gezien

Marc Saunders (Renishaw) is beide keren de keynotespreker. Hij is bij Renishaw wereldwijd verantwoordelijk voor de Global Solutions Centres. In deze centra kunnen maakbedrijven nieuwe applicaties voor de poederbed metaalprinters van Renishaw ontwikkelen en zowel additive manufacturing als de meer klassieke technieken inzetten. Saunders benadert het thema 3D metaalprinten, voor hem een AM revolutie in de maakindustrie, allereerst vanuit de businesskant. Hij vindt dan ook dat het thema thuishoort op directieniveau, omdat de nieuwe technologie een strategische betekenis voor maakbedrijven heeft. In zijn lezing op de Technishow en ESEF gaat hij in op hoe je als maakbedrijf deel kunt nemen aan de AM revolutie in de maakindustrie, nu 3D printen een meer standaard technologie gaat worden in de komende jaren.

 

Programma TechniShow

Henk Jansen, directeur FMI Instrumed, maakt op beide congressen de vertaalslag naar de praktijk. De subcontractor voor implantaten en medische componenten maakt de omslag van verspanend produceren naar additief. “3D metaalprinten is geen kwestie van op de knop drukken”, zegt Henk Jansen. Dat toont ook de bijdrage van Benjamin Denayer van Sirris, dat recent 3D metaalprinten heeft geïntegreerd in een CNC verspanende werkomgeving en met fijnmechanische bedrijven aan de slag gaat te ontdekken hoe AM ingebed kan worden in het precisie freesbedrijf. Hij spreekt ’s ochtends op de TechniShow. Onno Ponfoort van Berenschot trapt ’s ochtends af met een schets van de huidige ontwikkelingen.

 

 

ING analist: kan 3D printen de wereldhandel veranderen?

’s Middags, als de conferentie op de ESEF plaatsvindt, spreekt Raoul Leering, hoofd International Trade Research bij ING. Hij stelde vorige jaar in een rapport dat 3D printen tegen 2060 (en misschien al eerder) meer dan de helft van de wereldhandel kan raken. Ook concludeerde de ING onderzoeker dat 3D printen ertoe leidt dat werk terug keert naar ontwikkelde landen. “Anderzijds is het versturen van 3D files, die dichtbij de klant 3D geprint worden de toekomst. Minder het versturen van producten”, zegt Raoul Leering, samensteller van het rapport. Volgens hem snijdt voor de machinebouwers het mes aan twee kanten: aan de ene kant kunnen ze zelf gebruik maken van de technologie, aan de andere kant zullen er straks minder onderdelen verscheept worden. “Per saldo zal de technologie de nodige aanpassingen van de industrie vergen.” Kris Binon, directeur Flam3D, spreekt op de ESEF over de recente trends.

Het ochtendcongres start om 8.00 uur (vanaf 7.30 uur inloop met koffie en croissant in het theater in hal 7); Het ESEF congres begint om 12.45 (inloop vanaf 12.15 met koffie en een broodje in het theater in hal 1). Deelname is gratis voor geregistreerde bezoekers.

FOTO: een toepassing van 3D printtechnologie van Trumpf: op de TruPrint 3000 worden hydraulische ventielblokken geprint voor Bosch.

Back to top button