3D printserviceTechnology

GOM en Melotte demonstreren 3D scantechnologie voor 3D printen

GOM en de Belgische toeleverancier Melotte demonstreren op de TechniShow en ESEF de toepassing van 3D scannen voor het verbeteren van 3D printjobs. Melotte gebruikt hiervoor de 3D scanner ATOS en de analysesoftware van GOM. De toeleverancier is een GOM servicepartner die dit werk ook voor derden doet.

 

Productieparameters met ATOS 3D scanner in kaart gebracht

Optische 3D scanners sluiten beter aan bij 3D printen dan tactiele meetsystemen. De twee camera’s van de scanner detecteren namelijk elke vorm binnen het meetvolume, in tegenstelling tot een tactiele meting, die uiteindelijk slechts enkele discrete punten oplevert. Een van de toepassingen in de 3D printindustrie waarvoor men de ATOS Core 3D scanner gebruikt, is kwaliteitstoetsing van zowel kunststof als metalen 3D geprinte werkstukken.

 

Geometrisch stabieler

“Als iets wordt geprint dient men na te gaan of dit geometrisch correct is. Langs de andere kant kan een stuk, afhankelijk van de bouwrichting, in een bepaalde richting geometrisch stabieler zijn dan in een andere richting. Door in de opstartfase twee stukken in een andere oriëntatie te printen en daarna te scannen, kun je met de software analyseren hoe de twee producten afwijken van de CAD-file. Ook kun je ze onderling vergelijken met elkaar. Op deze manier kunnen de productieparameters in kaart worden gebracht”, legt Wim Cuypers van GOM Benelux uit. Met de 3D scanner kan de invloed van parameters worden geanalyseerd met als resultaat een beter inzicht in het productieproces en de bijhorende parameters.

 

Melotte

* Een van de 3D geprinte producten van Melotte wordt door de GOM Atos 3D scanner gemeten.

 

Nabewerking

Bij metalen printstukken, die vaak nog CNC nabewerkt moeten worden, gebruikt men de GOM ATOS Core 3D scanners om het printresultaat te meten en deze uitkomst te vergelijken met de nominale CAD file. “Hierdoor kan je bijvoorbeeld controleren of overal nog voldoende overmaat aanwezig is om het stuk zuiver te kunnen frezen.” De GOM Scan software schrijft de files weg in STL formaat. Deze kunnen overigens in sommige CAM-programma’s rechtstreeks ingelezen worden.

Melotte is een Belgische toeleverancier van fijnmechanische onderdelen. Het bedrijf past al vele jaren 3D metaalprinten toe.  Melotte neemt deze week deel aan de ESEF. GOM is een van de deelnemers aan de Guided Tours 3D printen in de precisieindustrie op ESEF en TechniShow. Hier vind je het programma van alle tours

Back to top button