Top story

Melotte: functie-integratie en complexe geometrieën goede redenen voor AM

Belgische AM-pionier klaar voor doorbraak van 3D metaalprinten

Voor een succesvolle toepassing van 3D metaalprinten moet je naar functie-integratie en hele complexe geometrieën kijken. Dan kun je met additive manufacturing metalen componenten maken zoals ze met andere technieken niet maakbaar zijn. Dat zegt Peter Perremans, CEO van het Belgische precisiebedrijf Melotte, een van de exposanten op Machineering. De bal ligt volgens hem nu vooral bij de klanten: die zullen de onderdelen voor additive manufacturing moeten gaan ontwerpen en inkopen.


Additive manufacturing is een van de thema’s op Machineering, de beurs voor de metaalindustrie in Brussel. Melotte is een van de pioniers in de Benelux als het om 3D metaalprinten gaat. Jaren geleden begon het Belgisch Limburgse maakbedrijf met dentale prothesen en brillen te printen; inmiddels is het roer om en worden er industriële componenten voor de precisie industrie en andere veeleisende sectoren geprint.

Vroeger had je een complex geheel van frezen, plooien en lassen nodig om tot een eindproduct te komen; met 3D printen gaat dit allemaal in 1 proces.

Peter Perremans, CEO Melotte
De AM-afdeling bij Melotte met links de meest recente investering, de Lasertec 30 SLM van DMG Mori.

Nog geen mainstream technologie

Peter Perremans merkt dat klanten op het vlak van additive manufacturing nog altijd de kat uit de boom kijken. Hij gelooft daarom nog niet dat de machines op korte termijn standaard worden in de verspanende industrie. De technologie is duur, traag, en beperkt qua afmetingen. Bovendien bestaat er nog geen AM-systeem dat complexe onderdelen snel en goedkoop aflevert zonder dat het nodig is de nodige supportstructuren weg te werken en een tijdrovende nabewerking noodzakelijk is aan de functionaliteit, performantie en stabiliteit van het product te voldoen. “Ik denk dan ook niet dat straks een machine in elke werkplaats staat”, zegt Peter Perremans. Volgens hem zijn nieuwe AM-technologieën nodig die bijzonder zonder supportstructuren printen en minder voorbereiding vergen. Hij denkt dat er meer nodig is dan multilasertechnologie om een doorbraak te realiseren.

Waarom je wel moet 3D metaalprinten

Desondanks ziet hij eveneens goede redenen om additive manufacturing wel toe te passen.  “Je moet echt naar functie-integratie en hele complexe geometrieën gaan”, zegt hij. Dan kun je goede resultaten bereiken, zoals gewichtsbesparing of verandering van densiteiten binnen een werkstuk, iets dat met andere technieken niet kan. Vroeger had je een complex geheel van frezen, plooien, lassen van heel complexe onderdelen nodig om tot het eindproduct te komen; met 3D printen gaat dit allemaal in 1 proces. Het gaat dus om de meerwaarde die je met het additieve proces creëert. Daarbij blijft Melotte zich ook ontwikkelen op het vlak van andere bewerkingstechnieken, want het gaat om het geheel.

Peter Perremans.

Total cost of ownership

Melotte beschikt momenteel over drie 3D metaalprinters: twee machines van het eerste uur (Realizer) die nog steeds volop draaien en daarmee bewijzen dat de machines robuust zijn. Daarnaast staat er een nieuwe DMG Mori SLM 30. De toeleverancier produceert op deze drie metaalprinters vandaag de dag vooral industriële producten. De bal ligt nu bij klanten, meent Perremans. “Als we een klant hebben die volume garandeert, zijn wij klaar voor de volgende stap. Maar we moeten dan het hele plaatje op tafel kunnen leggen. Doe je zaken met een inkoper, dan komt er geen total cost of ownership berekening aan te pas.” En ook dat is cruciaal voor een doorbraak van additive manufacturing.

Machineering 2021 (8-10 september Brussels Expo) besteedt dit jaar op verschillende manieren aandacht aan het thema additive manufacturing. In de Expertclasses komt het onderwerp meerdere keren aan bod. Daarnaast is er een themaroute Additive & New Manufacturing Technologies. Tot slot is er een 3D Manufacturing Area powered by Flam3D. Op dit 100 m2 groot plein presenteren naast K3D ook Digital Dot, Steen Metrology Systems, Roffelsen 3D en de VUB. Experts van Flam3D zijn alle beursdagen aanwezig om concrete vragen te beantwoorden. Bezoek aan Machineering is gratis en vergt geen Covid test of Covid safe-pass.  Evenmin zijn er verplichte looprichtingen. Een gratis toegangskaart voor Machineering vraag je hier aan, gebruik als toegangscode 107.

Back to top button