postprocessingTechnology

Rösler demonstreert RapidFinish voor 3D geprinte stukken

Rösler Benelux demonstreert op de TechniShow elke dag RapidFinish. Deze bewerkingstechnologie is ontwikkeld om het oppervlak van 3D geprinte metalen werkstukken te verbeteren. In vrij korte tijd kun je met RapidFinish de Ra waarde reduceren van Ra 2,1 µm naar Ra 0,05 µm.

 

Elke dag live demo hoe 3D geprint werkstuk precies na te bewerken

Een product dat veel wrijvingsweerstand ondervindt, scherpe kanten en randen of een lage corrosieweerstand heeft, is voor vele toepassingen niet inzetbaar vanwege mechanische, chemische en thermische belastingen. Door het na te bewerken, kan het ruwere oppervlak – typerend voor 3D metaalprinten – alsnog de vereiste kwaliteit krijgen. Dat is wat Rösler met RapidFinish doet: het oppervlak kan specifiek op de eisen van de toepassing worden aangepast.

 

Medische toepassing bij Renishaw

RapidFinish is door Rösler Benelux ontwikkeld, in nauwe samenwerking met Renishaw dat zelf ook op de Technishow 3D metaalprinten toont. De eerste toepassing was het gladden van een schedel implantaat, 3D geprint op een van de Renishaw metaalprinters. „Traditioneel gezien was het realiseren van een lage ruwheidswaarde op het oppervlak van deze onderdelen na de productie erg manueel en tijdrovend,” zei Andy Wescott, Renishaw. De “post-proces” tijd voor een grote schedelplaat was minimaal vijf uur. Niet alleen omwille van dit groot aantal uren zocht Renishaw een geautomatiseerd proces. Ook omdat het risico bij manuele nabewerking groot is. “Als een operator een seconde zijn concentratie verliest, brandt hij een gat in het implantaat en dan heb je een dure hoop schroot gemaakt.”

 

 

Speciale houder voor nauwkeurige positionering

Renishaw heeft daarom met Rösler een speciale houder ontwikkeld die de werkstukken nauwkeurig in de mechanische glijslijpmachine positioneert. In tegenstelling tot de normale toepassing bewegen de delen zich niet vrij in de slijpmassa maar worden ze in een vooraf bepaalde positie in drie verschillende soorten procesmedia ondergedompeld. Specifieke delen van het werkstukoppervlak moet worden beschermd tegen het slijpmedium. Om dit te bereiken is een houder ontwikkeld die alleen die gebieden in de slijpende massa houdt, die moet worden gepolijst en glad gemaakt.”

 

Live demonstraties en guided tour 3D

RapidFinish bestaat nog niet zo lang, maar het wordt breed ingezet en is daarmee een van de succesvolle innovaties van Rösler Benelux. Dit is het antwoord op de vraag of 3D metaalprinten al ingezet kan worden voor industriële productiedoeleinden. Rösler Benelux geeft op de TechniShow telkens op het volle uur een live demonstratie van RapidFinish. Daarnaast neemt het ook deel aan de Guided Tour 3D printen voor de precisie industrie. Meer over de 3D tours lees je hier.

 

 

Back to top button