3D printmarktApplications

Automobielindustrie maakt inhaalslag 3D printen

3D printen beleeft een sterke opmars in de automotive industrie. Dat bevestigde vorige week Güngör Kara, directeur global application and consulting bij EOS. Komende week presenteren op de 3D printbeurs in Barcelona autofabrikanten zoals Renault, Seat en de Fiat groep hun strategieën op dit vlak.

 

Autofabrikanten presenteren zich op IN(3D)USTRY in Barcelona

De automobielindustrie is tot nog toe achter gebleven als het om de implementatie van additive manufacturing gaat. Weliswaar zetten alle grote merken de technologie in, grootschalig gebeurt dat niet. Daar lijkt verandering in te komen. Güngör Kara van EOS merkte op de CECIMO conferentie op dat er de laatste 9 maanden meer projecten met de automotive industrie zijn gestart dan in de vijf vooraf gaanden jaren bij elkaar opgeteld.

 

 

Op deze foto is goed te zien hoe Renault dankzij het 3D metaalprinten van componenten gewicht bespaart. Het gaat om onderdelen voor de Renault vrachtwagens. Boven het klassieke deel, onder geoptimaliseerd voor 3D print.

 

Renault 3D print voor gewichtsbesparing

Zijn uitspraken worden bevestigd door de aanwezigheid van grote autofabrikanten op de tweede editie van IN(3D)USTRY in Barcelona. Van de in totaal 40 sprekers uit de industrie op dit event, is een belangrijk deel afkomstig uit de automobielindustrie. Een van hen is Melanie Barriere, bij Renault hoofd Design Innovation and Advanced Technologies. Zij laat zien hoe de Franse fabrikant erin slaagt om dankzij additive manufacturing het gewicht van de auto’s te verminderen. Een andere concrete toepassing die op de Spaanse industriële 3D printbeurs wordt toegelicht, komt van Alfa Romeo. De Italianen gebruiken 3D printtechnologie sinds 2015 voor de ontwikkeling van de grille van de Alfa Giulia. Ook de andere sprekers in het automotive panel op de eerste beursdag gaan in op hoe de autofabrikanten denken kosten te besparen met de inzet van 3D printen.

 

De Olli komt dit jaar naar de 3D printbeurs in Barcelona

De Spaanse beursorganisatie is er eveneens in geslaagd om de Olli van Local Motors op de beurs te krijgen. Local Motors heeft sinds eind vorig jaar een vestiging in Berlijn. Hier wordt de zelfrijdende minibus Olli doorontwikkeld en productierijp gemaakt. Voor de productie van het kleine busjes is 3D printen onmisbaar. Zo worden veel kunststof onderdelen gemaakt van polyester. Hiervoor worden de mallen 3D geprint. Daarnaast zitten er ook direct geprinte onderdelen in de bus. Hiervoor worden de mallen 3D geprint. Daarnaast zitten er ook direct geprinte onderdelen in de bus. Hiervoor gebruik ment de BAAM printtechnologie, waarmee in relatief korte tijd grote kunststof onderdelen geprint kunnen worden. Wiellager fabrikant Fersa presenteert eveneens de inzet van additive manufacturing.

IN(3D)USTRY begint op 3 oktober in Barcelona en duurt tot en met 5 oktober

 

Back to top button