3D printmarktApplications

3D geprinte matrijs van P3D: brug tussen proto en product

Promolding dochter P3D heeft het afgelopen half jaar een vliegende start gemaakt met de uitrol van PRIM-technologie. Het 3D printen van spuitgietmatrijzen versnelt innovatie en spaart kosten. Bovendien blijkt de technologie voor een specifieke klantengroep voldoende. Want zij hebben op jaarbasis slechts enkele tientallen spuitgietproducten nodig. Op Kunststoffen 2017 presenteert P3D de technologie om spuitgietmallen te 3D printen.

 

Dochterbedrijf Promolding maakt vliegende start met 3D printen matrijzen

P3D produceert heel kleine series spuitgietproducten. Tien, twintig, misschien een paar honderd stuks. Menco Verduin, CEO bij Promolding, ziet het verifiëren en valideren van het kunststof product als de primaire markt voor PRIM (Printed Injection Mold). De dochteronderneming van Promolding slaat met deze technologie een brug tussen prototyping en productie.

 

Binnen enkele dagen spuitgietproducten klaar

P3D 3D print de spuitgietmatrijzen op een Objet Connex printer (Stratasys). Het resultaat: de matrijzen zijn binnen een dag nadat het ontwerp is goedgekeurd, klaar. De eerste producten worden binnen 4 werkdagen afgeleverd; in een kunststof die de klant ook voor de serieproductie gebruikt. Pascal Willems, design engineer bij P3D: “Er bestaat een grijs gebied bij prototyping. Printerfabrikanten komen met hun materialen in de buurt van de echte kunststoffen, maar een ABS like is geen echt ABS. Het blijven altijd imitatiematerialen. Met deze techniek vangen we een deel van dit grijze gebied op.”

 

Menco Verduin

Menco Verduin (rechts) en Pascal Willems bij de Connex 3D printer waarmee de spuitgietmatrijzen worden gemaakt.

Begin en end-of life

In de eerste maanden van de nieuwe onderneming heeft zich nog een andere aantrekkelijke markt aangediend: start-ups. Bedrijven die nog onzeker zijn over zowel design als de aantallen die ze nodig hebben. “Dan wil je liever niet investeren in dure matrijzen. Wij leveren binnen enkele dagen de spuitgietmatrijs en de eerste producten af.” Bij een derde markt had het P3D team helemaal niet stilgestaan. End of life producten; oude producten waarvan geen tekeningen meer zijn. De 3D geprinte spuitgietmatrijzen bewijzen hun meerwaarde dus vooral aan het begin en einde van de product life cycle, maar kunnen ook daar tussenin zinvol zijn.

 

Wat kan wel en wat kan niet met PRIM?

Het 3D printen van spuitgietmatrijzen vraagt wel een andere benadering dan het designen van metalen productiematrijzen. Daarover zegt Pascal Willems: “In principe kunnen we alles wat met een klassieke matrijs kan. Maar voor bepaalde zaken moet je een slimme oplossing bedenken.”

Rik Knoppers, Senior Innovation Technologist bij P3D en Promolding gaat in een presentatie op Kunststoffen 2017 dieper op dit thema in. Deze presentatie is woensdag 27 september.

In 3D Print Magazine van deze maand kun je een uitgebreider artikel over P3D en de PRIM-technologie lezen.

 

Back to top button