Materials

Desktop Metal: vrijgave D2 gereedschapstaal voor Studio System 2

Gereedschappen 3D printen van gehard hoog-koolstof staal

Gebruikers van het Studio System 2 van Desktop Metal kunnen voortaan D2 gereedschapstaal gebruiken. D2 is een hoog-koolstof en hoog-chroom luchthardend koudwerkgereedschapsstaal. Het materiaal biedt het een hoge mate van slijtvastheid. Enkele weken geleden gaf Desktop Metal D2 ook vrij voor het Production System, het binder jetting systeem voor toeleveranciers.


Desktop Metal heeft D2 nu dus ook vrijgegeven voor de desktop metaalprinter. Het gereedschapstaal biedt een effectieve combinatie van hoge hardheid, hoge taaiheid en goede thermoplasticiteit. Hierdoor leent het zich goed voor het 3D printen van snij- en persgereedschappen naast algemene gereedschappen.

Complexe workflow verandert in twee-stap proces

Het D2 gereedschapstaal kan op de desktop metaalprinter van Desktop Metal verwerkt worden.

Productie van snijgereedschappen

“D2 gereedschapsstaal is van oudsher een uitdagend en duur materiaal om mee te werken,” zegt Jonah Myerberg, medeoprichter en CTO van Desktop Metal. Dit verandert doordat D2 nu geprint kan worden op het desktop systeem van de Amerikaanse fabrikant. Met slechts twee stappen kunnen gereedschapmakers hun snijgereedschappen produceren. “Na de warmtebehandeling heeft het materiaal een hogere hardheid dan de andere tot nu toe gekwalificeerde Studio System materialen”. Jonah Myerberg verwacht dat hierdoor nieuwe toepassingen voor het Studio System 2 mogelijk worden. De vraag naar dit materiaal wordt breed gedragen door de hele maakindustrie.

Persgereedschappen

Een van de bètaklanten van het nieuwe materiaal is Egar Tool and Die in Canada. Dat maakt onder andere gereedschappen voor persmatrijzen voor hoog volume delen voor de voertuigindustrie. Traditioneel maakt het bedrijf deze gereedschappen met CNC-verspaning. Door ze op het Studio System 2 te printen, spaart het complexe opspanningen en bewerkingen op de CNC-machines uit. “De vrijgave van dit materiaal biedt ons het kritieke materiaal om onze matrijscomponenten de eigenschappen en hardheid te geven die nodig zijn”, zegt Colin Kools, directeur Additive Manufacturing  bij het Canadese bedrijf.

gereedschap

Andere materialen die voor het desktop systeem beschikbaar zijn, zijn onder andere Ti64 en 316L en de materialen die geschikt zijn voor het Studio System, het voorgaande model. Dat zijn onder andere H13 gereedschapstaal en koper.

FOTO: een voorbeeld van een gereedschap geprint op het Studio System 2

Back to top button