Materials

Desktop Metal kwalificeert puur koper voor Production System

Ideaal materiaal voor complexe thermocomponenten

Het materialenteam van Desktop Metal heeft puur koper (>99,95% zuiverheid) gekwalificeerd voor het Production System, de high end binder jetting metaalprinter van het Amerikaanse bedrijf. Toepassingen zullen vooral te vinden zijn in onderdelen waarin thermische of elektrische geleidbaarheid cruciaal zijn.


“Koper is een veelgevraagd materiaal van veel van onze klanten en prospects. Het heeft toepassingen in een brede waaier van industrieën, van thermische hardware in lucht- en vloeistofkoelsystemen tot conform gekoelde spoelen voor overdracht van hoogfrequente stromen,” zegt Jonah Myerberg, medeoprichter en CTO van Desktop Metal.

Vormvrijheid van AM biedt nieuwe mogelijkheden voor componenten van koelsystemen

Vormvrijheid

Voor de inzet van het Production System, de metaalprinter voor serieproductie, is het nieuwe materiaal dan ook een goede aanvulling omdat de vormvrijheid van het binder jetting systeem nu binnen handbereik is van de engineers die deze producten ontwikkelen. Conformal cooling kanalen en latticestructuren in koperen producten zijn eigenlijk alleen met additive manufacturing te maken. Een voorbeeld van een toepassing die Desktop Metal meegeeft, zijn vloeistof gevulde koelplaten voor microprosessoren.

Koelplaat voor chips

Het koelmiddel stroomt door de koelribben, die een groot oppervlak vormen om de warmte van de vloeistof naar het koellichaam over te brengen en zo de chip te koelen. Deze koelgeometrieën vereisen meestal kapitaalintensieve productietechnieken, een lange doorlooptijd, en geschoolde productiemethoden zoals machinale bewerking. Daarnaast ontstaat veel materiaalverspilling door de subtractieve bewerkingstechnieken, tegenover het gegeven dat bij additive manufacturing alleen materiaal wordt gebruikt waar het product volume heeft. Ook zijn er bij 3D metaalprinten minder assemblagestappen nodig. Met 3D printen kunnen complexe vormen in één keer worden geproduceerd.

Naast koper had Desktop Metal eerder al of D2 gereedschapsstaal, 420 roestvrij staal, nikkellegering IN625, 4140 laag gelegeerd staal, 316L roestvrij staal, en 17-4PH roestvrij staal gekwalificeerd voor de binder jetting systemen.

In de Benelux vertegenwoordigen Layertec en Bühlmann de Amerikaanse 3D printerfabrikant

Back to top button