Applications

Mahle start 3D printcentrum voor automotive applicaties

Samenwerking met SLM Solutions bij prototype- en procesontwikkeling

De Duitse automobieltoeleverancier Mahle gaat additive manufacturing inzetten voor in eerste instantie snelle prototype ontwikkeling van auto-onderdelen alsook voor interne productie én voor externe orders. Het gaat met name om componenten voor temperatuurregeling, mechatronica-onderdelen en elektronica. Samen met SLM Solutions heeft Mahle in Stuttgart een strategisch 3D printcentrum geopend.


Door hun krachten te bundelen, verbeteren de twee ondernemingen de snelheid en kwaliteit van auto-onderdelen ontwikkeling. De materialen die Mahle gaat verwerken op de machines van SLM Solutions, zijn aluminium en roestvrijstaal. Het gaat om onderdelen die te complex zijn voor conventionele productietechnieken. Toepassingen in elektrische auto’s is een van de aandachtsgebieden.

Versnelling van de ontwikkeling van onderdelen

“De ontwikkeling van nieuwe systemen en componenten moet tegenwoordig veel sneller gaan dan een paar jaar geleden, vooral als het gaat om oplossingen voor duurzame CO2-neutrale aandrijfsystemen”, zegt Michael Frick, voorzitter van de MAHLE Management Board (ad interim) en CFO. “Met ons nieuwe 3D-printcentrum en SLM Solutions als technologiepartner voeren we het tempo in strategische gebieden, bijvoorbeeld E-mobility, opnieuw op.” De doorlooptijd voor de productie van onderdelen neemt hierdoor af van meerdere maanden tot hooguit enkele dagen. De twee Duitse bedrijven werken al langere tijd samen. Sam O’Leary, CEO van SLM Solutions, zegt dat additive manufacturing bijdraagt aan sterkere, betere en lichtere componenten en aan meer klimaat-neutraliteit.

Het 3D Printing Center bij Stuttgart behelst de volledige AM-workflow, inclusief straalunit en testlaboratorium. (Foto’s: Mahle)

Gereedschapsloze productie

Naast het printen van prototypes krijgt het 3D Printing Center ook een rol in de ontwikkeling van AM-processen als voorbereiding op serieproductie op industriële schaal. Hiervoor gelden de strikte normen van de automobielindustrie. “Dit opent geheel nieuwe mogelijkheden op het gebied van productontwikkeling en fabricage, omdat met deze procédés hoogwaardige componenten kunnen worden vervaardigd die niet met conventionele methoden kunnen worden geproduceerd”, zegt Martin Berger, hoofd Corporate Research and Advanced Engineering bij de Tier 1 toeleverancier. Mahle verkent al enkele jaren de mogelijkheden van 3D metaalprinten van automotive-onderdelen. Zo heeft het samen met Porsche een zuiger voor de motor van de 911 GT2 RS geprint. Naast de mogelijkheid om complexe vormen te printen ziet Martin Berger een belangrijk voordeel dat geen gereedschappen nodig zijn. Een applicatie engineer van SLM Solutions gaat Mahle ondersteunen.

SLM Solutions heeft wereldwijd momenteel zo’n 120 AM-systemen geïnstalleerd bij OEM’ers en Tier 1 toeleveranciers in de automobielindustrie, waarop applicaties voor de auto-industrie worden geproduceerd.  

Back to top button