Technology

Voxeljet: met HSS technologie en nieuwe zandkernprinter naar serieproductie

Voxeljet is optimistisch over de toekomst. De Duitse 3D printerfabrikant verwacht dit najaar de eerste bèta versie van de nieuwe, grote HSS-printer te installeren bij een klant. Begin augustus heeft een automobielfabrikant bovendien een Voxeljet VJET X systeem besteld voor het 3D printen van zandkernen. Het gaat hier om een vervolgorder, na een succesvolle pilot met twee systemen.


Ook Voxeljet, een van de kleinere spelers in de AM-industrie, ontkomt niet aan de impact van de covid-19 pandemie. De omzet in Q2 daalde met 23% tot €3,9 miljoen, met name veroorzaakt door de geringere vraag naar on-demand printing. Opvallend is wel dat in de eerste helft van het jaar Voxeljet in de EMEA-regio juist sterk groeide en in de VS de omzet zag afnemen. Daarnaast heeft de Duitse fabrikant de orderbacklog (door derden bestelde 3D printers) onder andere door een order begin augustus, dit jaar zien toenemen van €7,3 miljoen begin januari naar €9,4 miljoen in augustus.

Nieuwe HSS 3D printer goed voor 30.000 schoenenzolen per jaar

De nieuwe 3D printer voor zandkernen in een volledig geautomatiseerde productielijn.

VJET X en HSS printer stuwen verwachtingen

De optimistische verwachtingen worden vooral gevoed door twee nieuwe productontwikkelingen: de VX1000 HSS high speed sinter machine en de VJET 300 X. Het laatste systeem draait sinds ruim een jaar bij een Duitse autofabrikant. De 3D printer (twee stuks) is onderdeel van een volledig geautomatiseerd systeem, zoals dat vorig jaar op GIFA werd gelanceerd. Hierop worden kernen en vormen geprint voor gietstukken. De vormen zijn echter zo complex, dat ze alleen met een 3D printen gemaakt kunnen worden. Omdat de nieuwe VJET X zo snel (een kern per minuut) en de cel geautomatiseerd is, volstaat één productiecel (vijf 3D printers gecombineerd met uitpakstations) voor meerdere honderdduizenden onderdelen per jaar, afhankelijk van de grootte. Voxeljet heeft begin augustus de opdracht gekregen voor de levering van de derde machine van dit type. Hoewel Ingo Ederer zegt dat de realisatie van het totale project een uitdaging blijft, is hij wel optimistisch dat Voxeljet erin gaat slagen (bron Seeking Alpha).

High Speed Sinteren: klaar voor massaproductie

Wat de ontwikkeling van High Speed Laser sinteren betreft, wordt in Augsburg de laatste hand gelegd aan een grote productieprinter, de VX1000 HSS. De technologie is al op de kleinere HSS printer beschikbaar. Voor de inzet van de grote productiemachine is Voxeljet in gesprek met een Amerikaanse producent van sportartikelen. De lancering van deze machine krijgt nu alle voorrang, heeft CEO Ingo Ederer gezegd in de analistencall over de Q2 cijfers. De reden: Voxeljet denkt hiermee een voet tussen de deur te krijgen in onder andere de schoenenindustrie. In deze HSS 3D printer combineert Voxeljet de selective laser sintering technologie om de producten de mechanische eigenschappen mee te geven met binderjetting technologie voor de hoge productiviteit.

Vijf 3D printers voor miljoenenproductie

Met TPU van Covestro kun je op de bestaande VX 200 HSS schoenzolen 3D printen. De nieuwe VX1000 HSS printer heeft echter een bouwvolume van 248 liter, zes keer meer dan bij concurrenten. Dat betekent dat er 258 zolen per batch geprint kunnen worden. “Een VX1000 HSS printer kan meer dan 30.000 producten per jaar printen. Dat betekent dat je ongeveer 30 systemen nodig hebt voor de productie van jaarlijks 1 miljoen zolen”, aldus Ederer. Voor de productiekosten betekent dit een kost van minder dan $5 per zool. Daar mikt het bedrijf op.

Weinig materiaalafval

De operationele kosten vallen volgens hem lager uit dan bij andere systemen doordat HSS technologie slechts één ink nodig heeft en geen andere consumables zoals detailing agents. “Wij verwachten dat we een hoog percentage van het poeder kunnen recyclen; Niet gebruikt sinter poeder kan hergebruikt worden. Dat helpt afval terugdringen en houdt de operationele kosten laag”, zegt Ingo Ederer tot besluit. Voxeljet is ook met producenten uit andere sectoren, zoals automotive, afsluitingen, kleppen grijpers en consumentenproducten in gesprek over de nieuwe HSS 3D printer.

Het Duitse bedrijf verwacht de VX1000 HSS printer dit najaar bij enkele bètaklanten te plaatsen. In de eerste helft van 2021 start de marktintroductie.

Back to top button