ApplicationsTechnology

16 procent van alle bedrijven 3D print. 84 procent Start to 3D print?

Flam3D, Seido Solutions en IndustrialFairs helpen bedrijven op weg met 3D printen

Zo’n 16 procent van de bedrijven in de Benelux 3D print in-house of besteedt het uit. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Kris Binon, directeur Flam3D, schat de cijfers over Vlaanderen net zo hoog in. Dat betekent dus dat 84 procent nog niet 3D print. Zij kunnen als eerste stap 28 februari het seminar Start to 3D print volgen.


Kris Binon gebruikte deze cijfers recent in z’n presentatie tijdens het seminar bij cards 3D Printing Solutions. Hij noemt deze 16 procent – 5 procent 3D print onderdelen die aan klanten geleverd worden – een goede start. Als je de in de managementboeken over innovatie genoemde cijfers van  innovators en early adopters bij elkaar telt, kom je aan die 16 procent. “We zijn echt aangekomen bij de early majority”, zegt Kris Binon. De adoptie van 3D printen zal gaan versnellen.

De AM-technologieën en de toepassingen centraal in seminar

Atum3D is een van de bedrijven die tijdens het seminar concrete toepassingen van 3D printen presenteert.

Praktijkvoorbeelden

Wie dus nog niet mee is in deze beweging, kan 28 februari bij Seido Systems in Wevelgem terecht waar Flam3D, IndustrialFairs en Seido Systems een seminar organiseren voor bedrijven die zich afvragen of 3D printen iets voor hen is maar niet weten welke technologie waar in te zetten. Na een overzicht van de verschillende AM-technieken met voor- en nadelen en geschikte toepassingen, passeert een groot aantal praktijkcases de revue. Dit gebeurt aan de hand van praktijkvoorbeelden van de deelnemende Flam3D leden.

Van luchtvaart tot kunststof- en gietindustrie

Deze toepassingen komen van Bühlmann, de leverancier van Desktop Metal AM-systemen voor zowel de metaalbewerking, gietindustrie als ook kunststof verwerkende bedrijven. Harry Kleijnen (vroeger Additive Industries, tegenwoordig met Kiamco een eigen adviesbedrijf voor AM) zal vanuit zijn achtergrond in industrieel 3D metaalprinten de praktijkvoorbeelden tonen. Momenteel is hij onder andere actief in de Nederlandse luchtvaartindustrie om de mogelijkheden van additive manufacturing te verkennen. De Nederlandse fabrikant van DLP-printers Atum3D laat zien hoe je deze technologie al kunt inzetten voor snelle productie van onderdelen, voor prototypes zowel als eindonderdelen. Rösler Benelux gaat dieper in op de post processing mogelijkheden van zowel metaal als kunststof.

Origin One
Met de SAF-technologie speelt Stratasys in op de vraag naar volume AM-technologie voor industriële eindonderdelen.

Seido Systems toont breed gamma 3D printers

Gastheer Seido Systems kan de 3D printervaringen van twee kanten belichten. Het Vlaamse bedrijf is al jarenlang Benelux-reseller voor Stratasys, met een hele lijn 3D printers voor uiteenlopende toepassingen. Dat gaat van prototypes, tooling en medische modellen tot de hoogwaardige gecertificeerde vliegtuigonderdelen die op een Stratasys Fortus worden geprint. Seido Systems heeft in de showroom daarnaast de metaalprinters van Xact Metal en de industriële DLP-systemen van Genera. Tegelijkertijd heeft Seido Systems ook de ervaring als toeleverancier, via zusterbedrijf Seido Solutions, die 3D printen inzet als maaktechnologie naast CNC-frezen en draaien.

Appetizer voor Machineering

Voor IndustrialFairs is het seminar op 28 februari een appetizer voor Machineering, de beurs voor de maakindustrie die eind maart in Brussel plaatsvindt: materialenbewerking, toelevering en machinebouw. Additive Manufacturing is hier een van de technologie thema’s. Niet alleen op de beursvloer komt het onderwerp aan bod, ook in de expertclasses.

Aanmelden voor het gratis Start to 3D print seminar op 28 februari, dat om 16.00 uur begint, kan hier.

En gratis toegangskaarten voor Machineering zijn hier aan te vragen

Foto: een opspanning voor een 5-assig bewerkignscentrum 3D geprint op een Stratasys machine uit de F 123-lijn.

Back to top button